"Спроба просторової літургії" в PinchukArtCentre

Літургі́я -від гр. λειτουργία, "служіння", "спільна справа".

2 червня 2009 року з 16:00 до 19:00 в PinchukArtCentre в залі video lounge відбудеться майстер-клас відомого художника Олега Кулика під назвою "Практика просторової літургії".

На заході митець прочитає лекцію, представить ряд відеоматеріалів, а також відповість на запитання.

У зв'язку з обмеженою кількістю місць у залі проведення майстер-класу, попередня реєстрація учасників обов'язкова за телефоном: (044) 590-08-58.

Майстер-клас Олега Кулика в PinchukArtCentre відбудеться в рамках його візиту до України з метою презентації, спільно з режисером Євгенієм Міттой, фільму "Олег Кулик: виклик і провокація" на Київському міжнародному кінофестивалі.

Прем'єра фільму відбудеться в неділю 31 червня о 18:00 у кінотеатрі "Жовтень".

Фільм "Олег Кулик: виклик і провокація" вийде в український прокат у серпні 2009 в добірці ексклюзивних документальних фільмів "Доктрина". Офіційний дистриб'ютор -"Артхаус Трафік".

"Слово "літургія" підібрано для позначення особливого жанру роботи з простором не випадково: воно підкреслює,- мова йде про сакральний вимір простору. Під сакральним виміром простору розуміється неможливість раціонального осмислення того, чим він є в дійсності, простір і сьогодні пробуджує уяву та уникає визначення, дозволяючи працювати з собою. Нас не будуть цікавить космічні, містичні простори, простори "атмосферний" та "нескладовий" з буддиської термінології. Наш інтерес знаходиться виключно на перетині двох значень сакрального виміру - естетичного та релігійного.

Видається надзвичайно цікавим саме зараз розробити новий жанр в сучасному мистецтві - просторову літургію, де сам простір обрамлявся б об'єктами, освітлювальними ти звуковими рішеннями. В сучасному мистецтві є жанр, працюючий переважно з простором - це тотальна інсталяція, що впускає глядачів всередину себе, перетворюючи їх на учасників певної процедури, тобто на частину її самої. Просторова літургія відрізняється від неї тим, що ставить перед собою надзвичайне завдання стати часткою глядача, віднайти свої рамки, свою єдину та неповторну роль в його/її свідомості, змінюючи цю свідомість...

...Просторова літургія можлива в будь-якому просторі. Будь-який простір - чи то церква, підвал винзаводу чи спеціально сконструйований "барак" з картин - зберігає потенціал невивітреної сакральності. Будь-який простір здатен стати храмовим і культовим, охоплюючи нас, змінюючись щосекундно та змінюючи цим само нашу свідомість. Просторова літургія - це естетичний обряд, який послідовним ланцюжком переживань визволяє людину від самотності, наповнює її довірою до простору навколо, зміцнює її здатність пробуджувати в собі віру в осмисленість буття, яка зараз дуже слабка".

Олег Кулик

Реклама:

Головне сьогодні