Відкрита лекція Ольги Богомолець у Могилянці

Відкрита лекція Ольги Богомолець у Могилянці "Українська домашня ікона-язичницький оберіг чи символ християнства?" відбудеться 17 червня о 15 годині у Конґреґаційній залі Староакадемічного корпусу (вул. Г.Сковороди, 2).

Лекція, яку прочитає у Національному університеті "Києво- Могилянська академія" Ольга Богомолець, пройде в межах культурологічного циклу лекцій імені мистецтвознавця, художниці Аркадії Оленської-Петришин.

У рамках лекції заплановано також виставку унікальних домашніх ікон з приватної колекції родини Богомолець-Шереметьєвих та виставка мистецтвознавчих книг авторством Ольги Богомолець.

Історія створення найбільшої приватної колекції в Україні, що нараховує понад 5000 примірників домашніх ікон, збережених родиною Богомолець-Шереметьєвих від нищення за часів радянської влади, обґрунтування новоствореного поняття «українська домашня ікона» та основи розуміння й систематизації явища, що віддзеркалювало українську духовність і особливості ментальності населення різних регіонів країни будуть викладені у публічній лекції заслуженого лікаря України, директора Інституту дерматології та косметології, професора та талановитої співачки Ольги Богомолець.

Українська домашня ікона є унікальним явищем в еволюції людської свідомості та віри. Притаманна лише слов'янським народам, вона має значну прив'язку до особливостей кожного регіону, віддзеркалює етнопсихологічні особливості населення України.

Окрім функції поглиблення та уособлення віри, домашня ікона була фундаментальним підґрунтям у процесі якісного духовного виховання та ціннісного формування особистості у родині, яке, здебільшого, втрачене, і замінене у сучасному суспільстві на кількісне, масове, медійне.

Українська домашня ікона ніколи не була лише реплікою традиційно визнаних іконографічних шкіл, наслідком впливу західного мистецтва чи результатом неосвіченості українських селян. Самобутній стильовий характер, зануреність в українську народну культуру, висока емоційність ставлять українську домашню ікону на вищі щаблі світового мистецтва. А велика потреба в образах і поширеність їх в Україні, здатність укріплювати людину у вірі й спонукати до молитви є відповіддю на всі дискусії про "конографічну неканонічність домашньої ікони"

Ольга Богомолець-Шереметьєва - нащадок славетної медичної династії Богомольців, заслужений лікар України, професор та директор Інституту дерматології та косметології.

Автор-виконавець сучасних українських романсів на вірші Л. Костенко, О. Теліги, Я. Лесіва, Є. Сверстюка та на власні тексти, лауреат Всеукраїнського фестивалю авторської пісні "Оберіг", міжнародних фестивалів "Сопот", "Білі вітрила", володарка премії ім. В. Стуса. Випустила три музичні альбоми: "Осінній день", "Kairos", "Нас двоє".

За матеріалами родинної колекції Богомольців-Шереметьевих започатковано дві серії книжок: "Вікна в Поза простір" для родинного читання та серія "Домашня ікона". У першій серії вже побачили світ книги "Історія створення колекції" та "Святий Пантелеймон Цілитель", готуються до друку книги про Архістратига Михаїла, Юрія Змієборця, Богородицю Троєручицю, святого Миколая Чудотворця та інших найшанованіших святих-заступників.

Другу серію розпочато книгами "Домашні ікони Центральної України" та "Домашні обрядові образи України". Незабаром вийдуть друком "Подорожні образи", "Образ Богородиці в Українській домашній іконі" та "Домашні ікони різних регіонів України".

Цикл лекцій ім. Аркадії Оленської-Петришин був започаткований у Національному університеті "Києво-Могилянська академія" 2001 року з метою відродження традиції публічних інтелектуальних диспутів та дискусій, притаманних давній Могилянці.

У цьому циклі лекції прочитали літературознавець Іван Дзюба ("Україна перед сфінксом майбутнього"), філософи Сергій Аверинцев ("Святе передання Старого заповіту") та Сергій Кримський ("Принципи духовності ХХІ століття"), письменник Павло Загребельний ("Український шлях"), літературознавець Михайлина Коцюбинська ("Вітер з України"), кінокритик Вадим Скуратівський("Культура Нового часу - основні стратегеми новоєвропейського культурного розвитку"), психолог Володимир Куєвда ("Міфологічні джерела сакральності української культури").

Курс лекцій започатковано Володимиром Петришиним, професором математики Ратгерського університету (США) як данину світлій пам'яті його дружини, самобутньої художниці і талановитого мистецтвознавця Аркадії Оленської-Петришин.

Реклама:

Головне сьогодні