Авторський проект Миколи Журавля "Пасіка. Apiary"

Виставка відкривається в день медового Спаса, коли по православному звичаю освячується мед нового збору. Це має особливе значення, оскільки творчість Миколи Журавля пов'язана з сакральними темами православ'я.

Експозиція проекту - скульптури гігантських дерев'яних вуликів, левкас, ескізи, вітражі та фотографії.

В рамках виставки буде представлена акція "Агресивне бджільництво". Це - частина проекту "Пасіка".

"Вже сама назва акції - оксюморон, тому що за своєю природою бджільництво - гуманне та декілька медитативне заняття. У відеозаписах, які документують руйнування та спалювання вулика, художник показує перевернутий світ, трансформуючи мирне царство у віртуальне пекло.

Замість використання диму для гуманного переселення бджіл у вулик або з нього, емоційний пасічник використовує жорстоку силу вогню та повністю руйнує бджолиний будинок. Аналогічним чином, шокуючі жорстокі алюзії вказують на світ навколо нас, де традиційні цінності несподівано руйнуються.

Символізм вулика як храму, в якому чудовим чином народжується золотий мед, предстає корумпованим, при спалюванні вулика золотий колір стає кольором комерції, співпраця мутує в домінування", - так сприйняв "Агресивне бджільництво" Сем Хантер, професор мистецтвознавства Принстонського університету.

20-21-го серпня Микола Журавель проведе мастер-класи по левкасу. Левкасом називався крейдяний грунт в середньовічному іконописі. Від нього термін перенесений на сучасну складну техніку письма, яка об'єднує в собі якості не тільки живопису, але й скульптури. Левкас - це можливість працювати одночасно на декількох поверхнях, безпосередньо малюючи і продряпуючи до нижніх шарів фарби, ґрунту.

Проект "Пасіка. Apiary" подавався на конкурс для представлення України на 52-ій Венеціанській біенале. У 2011-му році проект подаватиметься на конкурс для участі в 54-ій Венеціанській біенале.

Це міжнародний проект, скульптурні об'єкти вже встановлені в Нью-Йорку та Базелі, а весною 2010-го року авторські вулики будуть встановлені в Шанхаї.

Міжнародний продюсер та куратор проекту - галерея сучасного мистецтва "A-HOUSE".

Куратор в США- Сем Хантер, професор мистецтвознавства, Принстонський університет.

Куратор в Швейцарії - Крістіан Гусевські, "АртРю".

Куратор в Україні - Євгеній Галушкевич, головний експерт управління культури при Київській міській адміністрації, експерт аукціонного будинку Sotheby's.

Роботи Миколи Журавля знаходяться в колекціях Третьяковської галереї (Москва), музею ім. Т.Г. Шевченко (Київ), Сумського художнього музею (Суми), Українського Інституту в Нью-Йорку, а також - в приватних колекціях Джорджа Буша, Ральфа Роя II.

У 1998-му році Микола Журавель отримав першу премію на Всеукраїнському триїналі живопису, Київ (Україна).

У 2007-му році російський добродійний фонд "Меценати сторіччя" нагородив М. Журавля званням та медаллю "Надбання націй", Третьяковська галерея, (Москва, Росія).

У 2009-му році художник отримав звання Академіка Римської Академії сучасного мистецтва, Рим (Італія).

Адреса та час роботи галереї "Лавра":
вул. Івана Мазепи, 17
280-02-90
З 10-19.00 - без вихідних
www.lavra.ucoz.ua

Реклама:

Головне сьогодні