Виставка сучасної литовської каліграфії і типографіки "Подорожуючі літери"

До вашої уваги - роботи тридцяти трьох литовських художників, у яких використовуються, створюються та концептуально змінюються літери. Серед добре відомих у Литві авторів - чимало й молодих митців.

Ініціатор виставки - Аушра Лісаускєнє - підготувала її у співпраці з Вільнюською академією мистецтв і Асоціацією графічного дизайну Литви. Минулого року "Подорожуючі літери" мали великий успіх у Санкт-Петербурзі, а в травні цього року любителі мистецтва мали нагоду побувати на виставці в Києві.

У концепції назви проекту "Подорожуючі літери" - вказівка на письмо як культурний "багаж", що невід'ємний від подорожі через час і країни, невід'ємний від людей.

"Подорожуючі літери" - це своєрідна подорож мистецтвом каліграфії і типографіки. Каліграфи, дизайнери, майстри художнього текстилю різних поколінь у цьому проекті "говорять" про шрифт, пов'язуючи його з проблематикою національної ідентичності. Адже національна своєрідність доволі часто популярно і спрощено усвідомлюються як новотвір, що отриманий у поєднанні всіх привабливих, модних, популярних аспектів форм літер у єдине ціле.

Тому учасники проекту "Подорожуючі літери", представники писемного мистецтва з Литви та інших країн, мають на меті показати найпривабливіше, шукаючи своєрідності, і намагаються це щонайкраще осмислити та передати формами писемного мистецтва - каліграфії чи типографіки.

Опорна крапка проекту - аннали Кведлінбурга, записані у сакському (німецькому) жіночому монастирі Св.Серваціюса у ХІ сторіччі - перше історичне джерело, в якому зафіксовано ім'я Литви. Запис анналів Кведлінбурга 1009 року для нас - не лише історичний факт. Ці майже тисячолітні письмена , що дійшли до нашого століття, не лише інформація, але і письмова композиція , що кольорами, формами шрифтових знаків відображає свій час.

У проекті - спроба зосередитись на мистецьких особливостях письма своєї країни, свого часу.

Переглянути деякі експонати можна за посиланням: http://www.intv-inter.net/news/article/?id=57770110.

Реклама:

Головне сьогодні