Андре Лабан - оператор команди Кусто. Ретро фото та підводні картини

Про автора:

Народився в Марселі (Франція) у 1928 році. Родичі Андре проживали в Україні, у Львові. Він був інженером і у 1952 році приєднався до команди Жака Кусто на борту Каліпсо, де пропрацював двадцять років... Був оператором оскароносного документального фільму "The Silent World" ("Тихий світ"), а пізніше став лоцманом Каліпсо.

Андре Лабан - добре відомий як засновник підводного живопису й експонував свої картини у багатьох країнах світу. Свою першу картину під водою Андре Лабан написав в 1962 році, поклавши тим самим початок новому направленню в живопису. На полотнах Андре зображає море та підводний світ так, як їх бачить аквалангіст. Його роботам характерна неповторна синьо-зелена гамма.

На виставці буде представлено картини, які Лабан писав на морских глибинах.

Декілька років тому у нього з'явилася ідея писати підводний світ з натури в прямому значенні цього слова. Для цього він одягає гідрокостюм, на полотно наносить спеціальну рідину, щоб він не розмокав, фарби використовує олійні, які не розмокають у воді. Замість кісточок майстер використовує мастихін, товстим шаром, широкими мазками наносить фарби на полотно. Там він їх и змішує. За словами членів команди Жака Кусто, картини Лабана «занурюють» глядача в реальний підводний світ, дають йому можливість відчувати те, що бачить аквалангіст під водою. Він пише пейзажі, наприклад печери та гроти.

Підводний живопис - не бізнес. Це моє головне захоплення, - говорить Андре. - Я почав малювати в вісім років; малював під водою в багатьох морях світу.

Про фото:

One Man Chauve

Фотографії 1973-1983 років

"Одного дня у 1968 році, бриючись, я перетворив своє обличчя піною для гоління".

Андре Лабан знайшов ще одне застосування до своїх численних талантів і створив колекцію унікальних фотографій. Особливе почуття гумору та техніка подвійного проявлення негативів народили серію характерів і сюжетів, що їх Андре знімав на плівку впродовж 20-ти років.

Ці фотографії були виконані у 70-80-тих роках, задовго до виникнення цифрової фотографії і Фотошопу, з використанням плівки та слайдів без обробки після їх проявлення.

Виставка працює з 5 по 29 листопада

пн, вт вихідний, ср - нд 11:00 до 18:00

Галерея "Мистецька збірка": вул. Терещенківська, 13 (вхід в арку)

Реклама:

Головне сьогодні