Виставка "Українська абстракція. Чорно-білі роботи"

Відкриття виставки "Українська абстракція. Чорно-білі роботи" відбудеться 27 січня о 19.00 за адресою вул. Михайлівська 22б.

Триватиме виставка з 28 січня по 17 лютого 2011 року.

Всі роботи виконані у найпростіших тональних рішеннях: абстрактні композиції - частіше білим по чорному або чорним по білому. Ахроматичні роботи різних авторів експоновані в одному просторі створюють можливість для глядача зосередити увагу на особливостях ритмічних і пластичних рухів в композиціях. Введений в деякі композиції третій тон дозволяє простежити зміну виразних можливостей кольору.

Світло, відбите від чорних поверхонь робіт, оживляє їх, вібрує на фактурних та гладких масах і ніби рухається до глядача.

Світло виходить від чорного, покриває поверхню полотна, і створює інший простір, відштовхнувшись від картини, що знаходиться на стіні. Навіть більше, відбите світло затягує в себе, у простір самої картини, у володіння чорної фарби.

Відчуття чорного кольору, що викликається світлом, в значній мірі обумовлюється психофізіологічними законами сприйняття. Можна стверджувати, що колір є відчуття, що виникає в результаті взаємодії явищ фізичних та психофізіологічних (за теорією Юнга - Гельмгольца).

У символічному значенні чорний колір збирає дуже суперечливі думки. Це колір, який у первісних людей символізував внутрішню та підземну сферу світу, Приховане Джерело, з якого виходить первісна (чорна, окультна або несвідома) мудрість.

"Чорний колір внутрішньо звучить, як Ніщо без можливостей, як мертве. Ніщо після згасання Сонця, як вічна безмовність без майбутності та надії. Представлене музично, чорне є повною заключною паузою, після якої продовження схоже на початок нового світу, тому що завдяки цій паузі завершене закінчено назавжди - коло замкнулося, " - Кандинський про цей колір.

Чорний позначає одночасно як внутрішню силу і захищеність, так і аскетизм, скорботу. І все-таки чорна фарба звучить у творі, в ній прихована мальовнича потужність, урочистість та пишність.

Реклама:

Головне сьогодні