Майстер-клас американської художниці Марші Смайлак: "Вплив синестетичного таланту на творчість"

У рамках проекту "АУТ" відбудеться два майстер-класи американської художниці Марші Смайлак, яка розповість про те, як синестетичний талант впливає на її творчість.

Роботи Марші Смайлак експонувались у багатьох галереях США, про неї написано чимало статей та знято багато документальних фільмів, теле- й радіо-сюжетів. Марша Смайлак також відома своїми лекціям та есе, у яких вона розповідає про свої унікальні здібності та їх вплив та її творчість.

Її першою синестетичною фотографією було фото морських буйків. Їх яскраве червоне відображення в морській воді раптом "зазвучало" для неї співом міфічних сирен. У той самий момент, коли вона почула цей надзвичайний звук, пальці самі натиснули на кнопку затвору. Незважаючи та те, що в той час художниця не замислювалась над своїм незвичайним талантом синестета, підсвідомо вловлюючи, що саме водне плесо пробуджує його до життя, вона вже не піднімала об’єктив камери вище ніж лінія морського горизонту.

Оскільки Марша довіряє тільки внутрішньому голосу, вона фотографує тільки тоді, коли відчуває внутрішнє звучання певного акорду кольорів, що в її випадку зовсім не є метафорою, а способом сприйняття реальності.

Пані Смайлак називає свої роботи "живописом, зробленим за допомогою фотокамери", а себе – "професійним рефлекціонiстом", тому що фокус на поверхні води та на зображенні, що в ній відбивається, є для неї найкращим шляхом висловити особисте бачення та відчуття оточуючого світу, яке ніколи не зупиняє свій рух.

Місце:
Музей сучасного мистецтва України

Лектори:
Смайлак Марша

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні