Лабораторія: "Метод композиції реального часу"

Незалежна перформанс-група TanzLaboratorium ініціювала для не байдужих до майбутнього української культури мистецько-освітній проект "Перформативність", у рамках якого протягом двох тижнів відбуватимуться лекції, дискусії, воркшопи, лабораторії та, звісно, перформанси. Це – перший крок у створенні тривалої альтернативної платформи мистецької освіти в Україні, що може розширюватися, змінювати форму та локацію у залежності від потреб мистецької спільноти і суспільного контексту.

Зокрема, запишіться на лабораторію "Метод композиції реального часу". Цей метод, що його з 1995 року розробив та систематизував хореограф Жоао Фіадейро, пропонує ідею, згідно з якою якість наших рішень, індивідуальних чи в групі, може бути істотно оптимізована, якщо ми зможемо усунути "втручання" свободної волі в момент прийняття рішення.

Ця стратегія (по суті, антиінтуїтивна) радикально переосмислює наші звички та шаблони поведінки й дозволяє забезпечити доречність та послідовність наших дій, для того, щоби наблизитися до того стану речей, який ми знаходимо всередині здатних до самоорганізації біологічних або фізичних систем. Замість фокусуватися на тому, що ми очікуємо або бажаємо, метод пропонує зосередитися на видаленні "шуму" (звичок,переконань, очікувань), який не дає нам читати ситуацію такою, як вона є сама по собі; а також на зменшенні "тертя", притаманного комунікативним процесам, яке створює протидію текучості та ясності мислення. Тренування в цьому методі полягає в забезпеченні практикуючого інструментами, які дозволяють відмовитися від стану "творця", натомість зайняти позицію посередника та помічника (фасилітатора) стосовно того, що відбувається. Єдиний "творчий акт" в рамках методу – це майстерність, з якою він (практик) справляється з напругою, рівновагою та потенціалом матеріалу, з яким працює, даючи речам відбуватися самим собою, якщо вони справді мусять відбутися.

Перформативність є однією з провідних тенденцій у сучасному мистецтві. У контексті цього проекту перформативність є специфічною якістю мистецькoї активності, що тематизує темпоральність та досліджує процес трансформації ідей/концепцій у дії. Спільний досвід перформативності пропонується усім учасникам проекту як відмінний від звичних форм комунікації і як провокація до cуспільно-мистецької дискусії про необхідність створення альтернативних структур мистецької освіти. Проект спрямований на розвиток сучасного українського перформативного мистецтва.

В Україні спостерігається криза культурної перспективи. Рівень розвитку сучасного мистецтва, художньої освіти тощо відображає цю ситуацію. За наявності мистецької продукції відсутність рефлексії не дає можливості існувати іновативній культурі. Розподіл мистецтва на жанри з радянських часів залишається незмінним. Сучасне мистецтво як явище, що поширюється поза жанрові, дисциплінарні, медійні межі та має за необхідне аналізувати себе або умови свого існування, здатне впливати на розвиток когнитивних технологій.

ВІДЕО ДНЯ

Щоб узяти участь у заходах проекту, потрібно надіслати листа на [email protected], у якому вказати:
- ім’я, прізвище та місце проживання;
- вік;
- освіта, професійний досвід;
- назва заходів (лекції, дискусії, воркшопи, лабораторії, перформанси), у яких бажаєте взяти участь. Для участі у Лабораторіях сформулюйте концепцію (лист-мотивацію) вашого бажання взяти участь у цьому заході.

Дедлайн подачі заявки на участь у лабораторії "Метод композиції реального часу" – 25 червня.

Вартість участі у всіх заходах проекту визначається індивідуально.

Місце:
Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса

Лектори:
Фіадейро Жоао

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні