Лекція: "Давньогрецька цивілізація: філософія, поезія, наука"

Культурний проект запрошує на сьому лекцію курсу "Історія світового класичного мистецтва" на тему "Давньогрецька цивілізація: філософія, поезія, наука", що відбудеться у понеділок, 7-го листопада, о 19:00. Лектор – Яніна Пруденко.

Природні, етнічні, економічні, демографічні... – десятки факторів зійшлись разом у географічному та соціальному просторі невеликого півострова для того, щоб на світ з’явились Гомер, Солон, Перікл, Есхіл, Фідій, Платон, Геродот, Арістотель і ще безліч геніїв світового масштабу, які жили і творили майже одночасно, могли сперечатися і полемізувати один із одним, розвиваючи свої ідеї.

У Греції уперше проявився феномен творчої спільноти, такої форми спілкування, при якій люди спрямовують максимум своєї енергії в духовне річище, бачучи сенс життя у тому, щоб мислити і пізнавати, вчити інших і вчитися самим. Самі греки інколи пояснювали розквіт своєї культури запозиченням в інших народів. Наприклад, відомо, що Фалес і Піфагор почерпнули свої математичні знання в Єгипті. Але інтелектуально-художній і соціально-політичний світ греків, безумовно, сягнув далеко за межі лише культурних запозичень.

Філософія, тобто "любов до мудрості", набуває форм наукової теорії саме у Давній Греції. Тут з‘являється понятійний апарат, який нерідко використовуємо донині, піднімаються й омовлюються філософські питання.

Грецька точна наука була лише відгалудженням загальної філософії, більшість філософів цікавились як фізичними, так і абстрактними науками: Анаксагор із Клазомен доводив існування вищого розуму, чи "nous", який вдихає душу в усе живе і який, застосовуючи свою силу до нескінченно подільних "насінин", дає їм змогу об’єднуватись в усі форми матерії. Грецька література, спочатку у формі епічної поезії, була одним із тих див, які, здавалось би, виникли вже цілком сформованими…

Перше відвідування лекції курсу є безкоштовним. Реєстрація – листом на [email protected].

Місце:
Філія Київського музею російського мистецтва "Шоколадний будиночок"

Лектори:
Пруденко Яніна

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні