Лекція: "Диктатура форми. Кубізм, Футуризм"

Культурний Проект запрошує на сьому лекцію курсу "Історія мистецтва ХХ століття" на тему "Диктатура форми. Кубізм, Футуризм", що відбудеться у суботу, 19-го листопада, о 13:00 в Центрі сучасного мистецтва М17. Лектор – Оксана Баршинова.

Художник Поль Сезанн пропонував молодим художникам геометричне бачення світу: "зображуйте природу за допомогою циліндра, кулі, конуса". Пабло Пікассо та Жорж Брак прислухались до цієї поради. Але їм недостатньо було дивитися на природу і речі з фіксованої точки: вони обходили навколо предмета і поступово на тому ж живописному полотні чи скульптурі позначали те, що бачили. Дуже скоро цей метод, що полягав в одночасному зображенні усіх сторін предмета, отримав назву "кубізм". У той самий час інші художники, названі "футуристами", намагались зобразити предмет у русі. Футуристичні образи – це образи сучасного світу: потяг у русі, гвинт, що обертається, знаряддя у момент вибуху.

Кубізм – це представлення часу, який необхідний, щоб розглянути предмет з усіх сторін. Футуризм – це представлення часу, за який предмет переміщується. Кубізм змушує форми вибухати, а футуризм показує нестабільність предмета. У своїх маніфестах футуристи проголосили культ сучасності, виникнення нової естетики та нового способу почування і висинули обвинувачення проти всієї класичної традиції; з іншого боку, вони вперше визнали світ технології, механіки, швидкості, урбанізму як вираження краси. Виникнувши як літературний, рух незабаром зібрав навколо себе групу молодих італійських художників: Боччоні, Карра, Руссоло, Балла, Северіні; а також прихильників-однодумців в Росії та Україні – Бурлюк, Екстер, Петрицький, Богомазов, Архипенко та ін.

Реєстрація – листом на [email protected]. Перше відвідування курсу безкоштовне.

Місце:
М17 Центр сучасного мистецтва

Лектори:
Баршинова Оксана

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні