Дискусія "на підлозі": "Вертикаль влади: відтепер і в культурі?"

Фундація ЦСМ відкриває новий сезон програми неформальних дискусій про актуальні події в українському сучасному мистецтві "На підлозі" / On the floor та запрошує на зустріч "Вертикаль влади: від тепер і в культурі?".

Запрошений модератор: Юрій Рибачук, редактор відділу "Культура і суспільство" тижневика "Коментарі"

Запрошені спікери:
- Оксана Мельничук, завідувачка відділу культурної політики Національного інституту стратегічних досліджень при Президентові України;
- Олеся Островська-Люта, кураторка, арт-менеджер, керівник програм і проектів фонду Ріната Ахметова "Розвиток України";
- Владислав Піоро, член правління Українського центру розвитку музейної справи;
- Микола Скиба, заступник генерального директора з економічних питань Національного художнього музею України;
- Катерина Ботанова, директорка ФЦСМ, головна редакторка онлайн-журналу KORYDOR.

Масштабна зміна керівництва ключових українських музеїв і національних заповідників викликала чималий резонанс у мистецьких і довколамистецьких колах. 31 січня на своєму брифінгу Міністр культури Михайло Кулиняк заявив, що заклади культури, які одержують бюджетне фінансування, потребують ефективних менеджерів – і в цьому він, безперечно, має рацію.

Проте конкретні кадрові рішення, в результаті яких управління закладами стратегічного значення було доручено не галузевим фахівцям, а людям, які є або вихідцями із влади, або лояльними до неї людьми, явно суперечать цьому принципу. Складається враження, що насправді розпочато процес вибудовування вертикалі влади в мережі державних культурних інституцій.

Така ситуація порушує низку питань: чи можливо протидіяти створенню такої вертикалі? Якими методами? Наразі тільки колектив заповідника "Софія Київська" висловив незадоволення звільненням свого керівника. Чому мовчать інші? Можливо, для них ситуація і справді є шансом на позитивні зміни? Яку роль у подібних конфліктах мають відігравати музейні ради, середовище фахівців і громадськість? Чи повинні заклади культури прагнути автономії на кшталт університетської – себто вести науково-методичну та фінансово-господарську діяльність на засадах самоврядування?

Дискусія відбудеться в офісі Фундації ЦСМ за адресою: вул. Фрунзе, 14-18, 2 під’їзд, 2 поверх, оф. 18, домофон 18В.

Кількість місць обмежена. Будь ласка, зареєструйтеся за електронною поштою: [email protected] або телефоном +380 (44) 501 94 61 у координатора проектів Людмили Скринникової.

"На підлозі" – це платформа для дискусій про актуальні події та питання в українському сучасному мистецтві, яка надає можливість регулярно зустрічатись та обмінюватися думками та знанням.

Місце:
Фундація "Центр сучасного мистецтва"

Лектори:
Ботанова Катерина,Островська-Люта Олеся,Мельничук Оксана,Скиба Микола,Піоро Владислав

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні