Обговорення роботи німецького художника Ансельма Кіфера "Велімір Хлєбніков: долі окремих народів"

У четвер, 16 лютого, о 19:00 генеральний директор PinchukArtCentre Екхард Шнайдер проведе обговорення роботи німецького художника Ансельма Кіфера "Велімір Хлєбніков: долі окремих народів", представленої на виставці "Collection Platform 2: Циркуляція" – експозиції вибраних творів українських та міжнародних художників з колекції арт-центру.

У ході спілкування Екхард Шнайдер разом з відвідувачами арт-центру проведе ґрунтовний аналіз роботи "Велімір Хлєбніков: долі окремих народів". Учасники заходу ознайомляться з історією створення твору, його концепцією, а також дізнаються більше про самого автора, який в своїх роботах звертається до творчості видатних особистостей таких, як російський мислитель і поет, один із засновників російського футуризму, Велімір Хлєбніков, німецький композитор Ріхард Вагнер та єврейський поет Пауль Целан.

Кіфер створив низку робіт, присвячених аналітичним пошукам Хлєбнікова. "Велімір Хлєбніков: долі окремих народів" – один із творів цієї серії. Величезне полотно зображує майже фантастичний морський пейзаж, з вмонтованою у нього свинцевою моделлю військового корабля. У лівій верхній частині картини розміщено напис німецькою мовою – "Велімір Хлєбніков. Вчення про війну. Морські битви відбуваються кожні 317 років", а у правій – "Долі окремих народів".

У цьому творі, як і в більшості своїх робіт, Ансельм Кіфер звертається до теми історії та людини. Власне інтерес до історії та часу поєднує Кіфера з Хлєбніковим. Відправною точкою до пошуків Хлєбнікова в галузі історії шляхом математичних підрахунків стала поразка Росії у Цусимській битві під час Російсько-японської війни 1905 року. Після цього він намагався прослідкувати та вивести закони часу та підрахував, наприклад, що російсько-японська війна вибухнула через 317 років після англо-іспанської. Кіфер також звертається до теми часу: "він використовує час як центральну метафору у своїй роботі, як головне змістовне навантаження для пошуків ідентичності". Якщо Хлєбніков намагався систематизувати час, то Кіфер, у свою чергу, працює з концепцією, що "ніщо не зафіксовано на місці, всі символи рухаються у всіх напрямках".

Дискусія відбудеться на 4-му поверсі PinchukArtCentre біля роботи Ансельма Кіфера "Велімір Хлєбніков: долі окремих народів" та розпочнеться о 19:00.

ВІДЕО ДНЯ

Наступне обговорення робіт з колекції, яке проведе арт-менеджер PinchukArtCentre Бйорн Гельдхоф, відбудеться 15 березня 2012 року о 19:00.

Ансельм Кіфер розпочав свою мистецьку кар’єру 1969 року серією чорно-білих фотографій "Окупації". На фотографіях художник зобразив себе на тлі пам’ятних місць Європи, простягнувши руку у нацистському привітанні. Цим проектом художник окреслив свої пошуки у переосмисленні післявоєнної німецької історії.

Кіфер народився у 1945 році у місті Донауешінген (Німеччина) лише за два роки до капітуляції Німеччини. Відтоді художник розглядає свою власну історію у поєднанні з національною. Власне історія стає водночас джерелом натхнення та темою художнього дослідження митця. Кіфер здобував освіту в академіях мистецтв у Фрайбурзі та Карлсруе. На початку 1970-х рр. він навчався у Йозефа Бойса в Дюссельдорфі, хоча й не був його офіційним учнем. Саме Бойс залучив його до осмислення ідеї німецького духу в естетиці та політиці. З тих пір міфологія та власне міфотворчість визначають мистецькі спрямування Кіфера. У своїх творах художник досліджує такі універсальні теми, як космологія, алхімія, каббала, спірітуалізм, а також звертається до творчості видатних художніх особистостей таких, як німецький композитор Ріхард Вагнер та єврейський поет Поль Целан. Відомий російський мислитель і поет, один із засновників російського футуризму Велімір Хлєбніков "посідає особливе місце в пантеоні Кіфера", як зазначає Поль Арденн.

Зареєстровані учасники заходу допускаються в арт-центр без черги. Для попереднього запису та отримання додаткової інформації, будь ласка, звертайтесь за телефоном: +380 (44) 590 08 58 або електронною поштою: [email protected].

Місце:
PinchukArtCentre

Лектори:
Шнайдер Екхарт

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні