Лекція: "Романтизм в Іспанії і Франції. Темперамент, що домінує над розумом"

Культурний проект запрошує на вісімнадцяту лекцію курсу "Історія світового класичного мистецтва" на тему "Романтизм в Іспанії і Франції. Темперамент, що домінує над розумом". Лекцію прочитає Людмила Лисенко у Національному заповіднику "Софія Київська".

Романтичний живопис у Франції виникає як опозиція класицистичній школі Давіда, академічному живопису, названому "школою" у цілому. Але розуміти це потрібно ширше: це була опозиція офіційній ідеології епохи реакції, протест проти її "міщанської" обмеженості. Звідси і патетичний характер романтичних витворів, їхня збудженість, тяжіння до екзотичних мотивів, до історичних та літературних сюжетів, до всього, що могло б віддалити від "тьмяної буденності", звідси ця гра уяви, а інколи, навпаки, замріяність і повна відсутність активності.

Академісти повстали, перш за все, проти мови романтиків: їхнього гарячої колористики, їхнього моделювання форми, не тієї, звичної для "класиків", статуарно-пластичної, а побудованій на сильних контрастах кольорових плям; їхнього екпресивного малюнка, у якому навмисна відмова від точності, їхньої сміливої, інколи, хаотичної композиції, позбавленої величності і непорушного спокою. Енґр, запеклий ворог романтиків, до кінця життя твердив, що Делакруа "пише скаженою мітлою", а Делакруа звинувачував Енґра і всіх інших художників Академії в холодності, розважливості, у відсутності руху, у тому, що вони не пишуть, а "розфарбовують" свої картини. Але це було не просте зіткнення двох яскравих індивідуальностей, це була боротьба двох відмінних художніх світоглядів.

Перше відвідування курсу є безкоштовним. Реєстрація – листом на [email protected].

Місце:
Національний заповідник "Софія Київська"

Лектори:
Лисенко Людмила

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні