Лекція: "Постімпресіонізм. Втеча. Естетичні стилізації"

Культурний проект запрошує на двадцять другу лекцію курсу "Історія світового класичного мистецтва" на тему "Постімпресіонізм. Втеча. Естетичні стилізації". Лекцію прочитає Людмила Лисенко о 13:00 в Національному заповіднику "Софія Київська".

81 мешканців міста Сен-Ремі погодились підписати петицію про розміщення Вінсента Ван Гога у лікарні для душевнохворих. Йому поставили діагноз "епілепсія" (сформульовано як "гостра манія зі слуховими та зоровими галюцинаціями") й призначили лікування таблетками та "гідротерапією" (періодичним занурюванням у ванну з водою). За цей час він написав близько 140 картин і, за власним зізнанням, став почуватися краще: "Тут я почуваюсь щасливішим за роботою, аніж на вулиці". Душевне затишшя було недовгим – 27 липня 1890 року Ван Гог, прийшовши до пшеничного поля, вистрілив собі в груди з револьвера. Останніми його словами були: "Мені хотілось би піти з життя ось так". Йому це вдалось.

Початком постімпресінізму прийнято вважати середину 1880-х, коли відбулась остання виставка імпресіоністів і був опублікований Маніфест символізму (1886) поета Жана Мореаса. Нові течії декларували неприйняття естетики імпресіонізму й реалізму. Їх об’єднувала готовність передавати в картинах не миттєві, а довгі стани життя – як матеріальні, так і духовні. Пошуки вібдувались різними шляхами: це і пуантелізм (Жорж Сьора, Поль Сіньяк), і символізм Поля Гогена і групи "Набі", і створення лінейно-живописного ладу стилю модерн, і проникнення в конструктивну основу предмета (Поль Сезанн), і навіть схильний до експресіонізму живопис Вінсента Ван Гога.

Перше відвідування курсу є безкоштовним. Реєстрація – листом на [email protected].

Місце:
Національний заповідник "Софія Київська"

Лектори:
Лисенко Людмила

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні