Лекція: "Краса як релігія – національні прояви мистецтва модерну"

Культурний проект запрошує на останню, двадцять четверту лекцію курсу "Історія світового класичного мистецтва" на тему "Краса як релігія – національні прояви мистецтва модерну". Лекцію прочитає Наталя Романова о 19:00 в Шоколадному будиночку.

У 2026 році планується завершення будівництва грандіозного Храму Святого Сімейства, який вважається апофеозом творчості завзятого каталонця та представника течії модерну – Антоніо Ґауді. Проте почалося все у далекому 1882 році, коли міська рада Барселони ініціювала будівництво церкви на честь Святого Сімейства – Ісуса, Марії та Йосипа. Вже у 1883 р. до проекту долучився відомий уже на той час Ґауді. На питання про незвично довгу тривалість робіт він відповідав: "Мій клієнт не квапиться". Цікаво, що незавершений ґаудівський Храм Святого Сімейства за рік відвідує більше людей, ніж славний мадридський музей Прадо.

Стиль модерн з‘явився на межі століть – не як звичне для історії мистецтва заперечення і вихід за межі попереднього стилю, а як напрям, який у запереченні старого, прагнув якнайглибше осмислити, що таке традиція, а що таке – нове, модерне? І коли те, що сьогодні нове, саме стає традицією? Модерн взяв на озброєння гасло "мистецтво заради мистецтва" (на противагу до "мистецтво заради просвіти" чи "відтворення дійсності") і проголосив перевагу форми над змістом. Як результат, модерн породив безконечну кількість експериментів з формою, у всіх країнах Європи постало безліч шкіл, течій та угрупувань, що прагли деструкції старого.

Національні прояви модерну – це і напрям "Ар-нуво", що одержав назву від галереї, відкритої в Парижі Семюелем Бінґом, і "Юґендстіль" у Німеччині, в Італії – "Ліберстіль", в Австрії – "Сецесіонстіль" за назвою групи Sezession, яка в 1897 р. у Відні проголосила розрив з традиційним мистецтвом. В Іспанії у стилі модерн працював Ґауді, в Бельгії – Віктор Орта, в Німеччині – Вельде, в Росії – Шехтель, у Франції неперевершеним метром "Ар-нуво" був, безперечно, Ектор Ґімар.

Перше відвідування курсу є безкоштовним. Реєстрація – листом на [email protected].

Місце:
Філія Київського музею російського мистецтва "Шоколадний будиночок"

Лектори:
Романова Наталія

Вартість:
абонемент/150 грн.

Реклама:

Головне сьогодні