Лекція "Зворотна археологія" та реставрація пам’яток Київської Русі в Україні: приклад Кирилівської церкви в Києві"

Програма імені Фулбрайта в Україні та книгарня "Є" у рамках святкування 20-річчя діяльності Програми запрошують вас на відкриту лекцію стипендіатки Олени Певної "Зворотна археологія" та реставрація пам’яток Київської Русі в Україні: приклад Кирилівської церкви в Києві", що відбудеться 8 травня.

Американський історик Річард С. Вортман у своїй книзі "Сценарії влади", присвяченій дослідженню міфів і церемоній російської монархії, назвав використання Олександром ІІІ "російського стилю" у формуванні російської царської ідентичності проявом "зворотної археології". Історик пояснює, що пам’ятки, завершені у цьому стилі, відроджували невидиме минуле особливо в місцевостях, де царський уряд застосовував повчальну політику русифікації. У доповіді на прикладі Кирилівської церкви в Києві буде розглянуто впливи царської ідеології на пріоритети і практику реставрації середньовічних пам’яток на території України у дев’ятнадцятому столітті. Також буде простежено вплив реставраційних переваг дев’ятнадцятого століття на подальше вивчення та реставрацію мистецької та архітектурної спадщини Київської Русі на Україні.

Олена Певна – доктор мистецтвознавства, професор кафедри мистецтва та мистецтвознавства University of Richmond (Richmond, VA), авторка низки розвідок з історії мистецтва та архітектури давнього Києва.

Місце:
Книгарня "Є" на "Золотих воротах"

Лектори:
Певна Олена

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні