Дискусія "Київ як простір активного громадянина"

Центр польських та європейських студій запрошує долучитися до публічної дискусії "Київ як простір активного громадянина".

Питання для обговорення:

1. Міський простір як середовище для (комфортного?) життя.

Чому облаштування фізичного простору – планування й архітектура міста, покликані створювати зручне й затишне середовище для його мешканців, – насправді так рідко включають свідоме моделювання такого простору? Чому естетичний вимір житлобудування найчастіше лишається поза увагою архітекторів і доки він лишатиметься маргінальним? Чому "нова" забудова Києва є відтворенням старих (і нерідко застарілих) архітектурних форм і про що свідчить таке естетичне підсвідоме його авторів? Чому й надалі триває практика серійного продукування однакових будівель-клонів у житлових кварталах? Чому мешканці будинків не долучаються до (пере)творення своїх жител (малі декоративні деталі: ковані ґратки балконів, вазонки уздовж вікон)?

2. Здорове, затишне, чисте: екологія міста.

ВІДЕО ДНЯ

Хто і як займається плануванням й облаштуванням територій для відпочинку у місті (дворики, фонтанчики, сквери, клумби)? Чому це не є об’єктом уваги професіоналів (квітникарі, садівники, муніципальні служби)? Чому озеленення доволі нечасто розглядають як спосіб декорування, оздоблення міста? Чи можна (і як можна) контролювати скорочення зелених площ у місті? Наскільки відкритим є місто до тих чи інших груп мешканців та їх потреб (дитячі майданчики, парки, басейни і тенісні корти, доріжки для велосипедистів, паркінги)? Чиєю справою є прибирання міста (хто і як може ініціювати сортування сміття, встановлення урн на вулицях)?

3. Чим ти наповниш твоє місто?

Як живе міський простір? Як звучить Київ у голосах вокалістів і музикантів на вулицях? Які вуличні вистави він бачить? Як розмальовують його художники й графітчики, чим населили його вулички і подвір’я скульптори? Чому мистецтво – справа закритих просторів (концертні холи, клуби, галереї, підмостки і зали)? Як і де виживають аматорські гурти й трупи, чому вулиці не стають місцем самореалізації й самореклами? Яке мистецьке й інтелектуальне дозвілля пропонує Київ киянам і чому творчість – художня, культурно-критична, наукова – так часто лишається приватно-камерною? Або ж переноситься у четвертий вимір інтернету?

4. Міста, заселені примістянами: міські практики й міська культура.

Які щоденні практики формує таке місто? І як можна роками жити у ньому, так і не стаючи містянином?

Місце:
Центр польських та європейських студій НаУКМА

Лектори:
Без лектора

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні