Вікенд з вікінгами: ретроспектива П.В. Лехтінена

22-24 червня кінотеатри п’яти міст України – Києва, Харкова, Львова, Ужгорода та Херсона – одночасно відчинять свої двері, щоб запросити вас на "Вікенд з вікінгами", присвячений скандинавському короткометражному кіно.

"Вікенд з вікінгами" представляє своїм глядачам найцікавіші та найактуальніші фільми Швеції, Данії, Норвегії та Фінляндії, ретроспективи режисерів, зустрічі та лекції скандинавських кінематографістів.

Фільми цього регіону якісно відрізняються своїми сюжетами, змістом, характером та ідеями, тому не проґавте нагоду дізнатися більше про загадкову Скандинавію та її мешканців.

23 червня на вас чекає ретроспектива П.В. Лехтінена, відомого фінського кінематографіста, незалежного режисера, засновника компанії CineParadiso Oy. Його фільми були відзначені на багатьох міжнародних кінофестивалях, а в 2001 р. він отримав найбажанішу нагороду Фінляндії – премію Risto Jarva, що присуджується найбільш перспективним молодим режисерам. П.В. Лехтінен – режисер численних художніх, документальних та експериментальних фільмів, а також рекламних роликів, що відрізняються особливим авторським стилем.

"Стрибун у воду"
Фінляндія / 2000 / 20’ Режисер: П.В. Лехтінен
"Стрибки у воду схожі на поезію, де кожен рух перетікає в інший". Цей фільм – гімн стрибкам у воду та естетиці руху. Це фантастична картина руху, в якій поєднуються музика та оповідь, щоб прославляти найпрекрасніший спорт. Х. Васеніус (23 лютого 1927 р. – 27 січня 2008 р.), батько стрибків у воду є головним персонажем фільму та відчайдушним представником свого виду спорту.

"Оазис"
Фінляндія / 2007 / 19’ Режисер: П.В. Лехтінен
Споглядальна подорож до оазису, який група людей вважає за свій другий дім та до якого повертається кожного літа. Серед них поліцейський у відставці, музикант, професор та робітник. Вони та ще багато хто сприймають оазис як джерело енергії. Багато з них повертаються сюди з самого дитинства.

"Стрибки з трампліну"
Фінляндія / 2011 / 4’ Режисер: П.В. Лехтінен
Мистецтво стрибків у блакитні води…Олена Путігіна, українка за походженням, виконує майстерні стрибки.

"Сірка"
Фінляндія / 2001 / 13’ Режисер: П.В. Лехтінен
Дванадцятирічний Вілле отримує листа від найгарнішої дівчини школи Сірки. Вона хоче зустрітись з ним біля віддаленого відкритого басейну та поцілувати. Витончена та романтична історія про перший поцілунок. Цей ігровий фільм побудований на спогадах автора про перше кохання. Слово "сірка" має подвійне значення у фінській мові: це жіноче ім’я та коник-стрибунець.

"Вільний стиль"
Фінляндія / 2004 / 26’ Режисер: П.В. Лехтінен
"Займаючись плаванням, я часто зупинявся аби подивитись на спортсменів у басейні, рух яких пронизаний духом суперництва. Вони формують довгу лінію, схожу на клин, пливучи один за одним та з неймовірною силою розсікаючи воду так, що іноді здається, вони пливуть над водою. В цьому спогляданні є щось вражаюче, здається, вода підкорюється ним як колосся пшениці – лезам серпа". Режисер переніс описані ним переживання та враження у захоплюючі картини фільму.

Подія організовується в рамках діяльності KISFF – Київського міжнародного фестивалю короткометражних фільмів, що вперше відбувся у столиці в квітні цього року.

Детальну програму, адреси кінотеатрів, а також інформацію щодо вартості та способів придбання квитків можна знайти на сайті http://kisff.org/.

Подія організовується за сприяння Посольства Фінляндії в Україні.

Акредитація преси та додаткова інформація за телефоном:
+380 (96) 954 26 96, Катерина Макогон.

Місце:
Кінотеатр "Кінопанорама"

Лектори:
Без лектора

Вартість:
15, абонемент на всі покази – 50 грн.

Реклама:

Головне сьогодні