Кінопоказ: "Затемнення" Мікеланджело Антоніоні

На честь 100-річчя від дня народження італійського режисера Мікеланджело Антоніоні кіноклуб та ГО "Альтерра" представляють один з його найкращих фільмів "Затемнення".

Країна: Італія
Рік виходу: 1962
Жанр: екзистенційна драма
У головних ролях: Ален Делон, Моніка Вітті, Франсіско Рабаль

Вітторія перетікає по життю з одних обставин в інші: чоловік – подруга – інший чоловік – сусідка... Догляд – приходи – зустрічі – розповіді... Все це, як хмари, пропливають по небу: ось вони є, а через мить – уже немає. Нічого особливого, акцентованого. Життя проживається. Танець-лицедійство: вода в чані, трісочки на сухій землі, затемнення...

Загострено нервова, бентежна героїня Моніки Вітті, яку тут звуть Вітторією, терпить всупереч власному імені поразку за поразкою в особистому житті, знову переживаючи проблему "некомунікабельності почуттів" в економічно начебто стабільному суспільстві.

Але також вражаюче відображені постановником разом з унікальним оператором Джанні Ді Венанціо, сцени біржової лихоманки, нині відомої і нам. Метушливий рух людей в обмеженому просторі ще сильніше підкреслює їхню внутрішню порожнечу. Кожен з них ніби намагається заповнити своє життя енергійною дією і надати їй якусь осмисленість. Всі хочуть неодмінно Бути, а не тільки лише здаватися існуючими. І наївно думають, що дійсно правлять світом, оскільки від них нібито залежить швидка зміна цифр на демонстраційному табло біржі. Але насправді, ці люди – звичайні маріонетки, а біржа – якась видимість регулятора економіки. В машинальних вчинках учасників загального виру куди більше незбагненного і зашифрованого, як, наприклад, в тих дитячих малюнках, що машинально залишає на листочку паперу товстун-буржуа, що тільки втратив кілька мільйонів на біржі.

ВІДЕО ДНЯ

Місце:
Кіноклуб ІНД-Альтерра

Лектори:
Ерман Георгій

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні