Кінопоказ: "Квартирант" Альфреда Хічкока

З 15 листопада в Києві триватиме 12-й фестиваль "Нове британське кіно", у рамках якого демонструватимуться найкращі нові фільми Велокобританії, номінанти та переможці світових кінофестивалів, найяскравіші дебюти за участю Тіма Рота, Кілліана Мерфі, Гленн Клоуз, Мії Васіковськи та інших.

17 листопада покажуть фільм "Квартирант" (1926) Альфреда Хічкока.

The Lodger – німий фільм, знятий у 1926 році, який став – і це визнають майже всі – першим фільмом молодого Альфреда Хічкока, в якому режисер знайшов свій "голос": специфічне поєднання теми смерті і фетишу, трюкових зйомок та рідкісного гумору, елегантної побудови кадру, насиченого відчуттям загрози. Тобто тут є все те, що забезпечило йому пізніше місце серед найвидатніших режисерів світу. Фільм одразу став успішним у всіх сенсах, як у публіки, так і у критики.

Серійний вбивця, відомий як Месник, перебуваючи на волі, вбиває в Лондоні молодих білявок. У будинку містера та місіс Бантінґ з’являється невідомий, який шукає кімнату для проживання. До дочки Бантінґів, привабливої білявки Дейзі, яка працює моделлю, залицяється поліцейський Джо. Він задіяний у розслідуванні згаданих вбивств. Ревнощі до невідомого, який оселився в будинку Бантінґів, наводять поліцейського на думку, чи не він той самий Месник.

Засліплений ревнощами Джо, скориставшись тим фактом, що загадковий пожилець залишав будинок у ніч чергового вбивства, заарештовує конкурента за руку дівчини. Під час обшуку у нього виявляють зброю та фотографію однієї з жертв. Квартиранту вдається втекти, він у наручниках, його ловить натовп, щоб розтерзати…

Пізніше у Хічкока будуть більш бездоганні фільми, фільми, де більше страху і жахів, де грають кращі актори, фільми, які будуть дивнішими чи смішнішими, але, на думку кінокритика газети Guardian Ендрю Пулвера, настільки екстраординарного твору кіномистецтва вже не буде.

Фільм приваблює навіть своєю довгою назвою: The Lodger: A Story of the London Fog ("Квартирант: Історія лондонського туману").

"Історія лондонського туману" не тільки одразу створює у фільмі власну специфічну атмосферу: непрозору та чуттєву, таку, що ідеально підходить для історії зради, одержимості та переслідування. Історії, яку втілює на екрані непересічний актор Айвор Новелло, що грає головну роль.

Саме в цьому фільмі Хічкок вперше сам з’явився на екрані і заклав традицію своїх камео.

Основу історії фільму Хічкок взяв з роману Марі Беллок Лаундес, яку, в свою чергу, надихали обставини справи Джека Різника — вони були все ще на пам’яті. Хічкок пізніше визнавав, що студія Ґейнсборо змусила його усунути з сюжету будь-яку двозначність, щоб центральний персонаж, таємничий квартирант, виявився винним у злочинах, а не став безневинною жертвою помилкових підозр.

Фільм було реставровано Британським інститутом кіно (BFI). Автором нового саундтреку до німої стрічки у виконанні Лондонського симфонічного оркесту став видатний сучасний композитор та музикант Нітін Соуні.

Мова показу: англійська з українськими субтитрами.

Уся інформація про фільми, розклади показів, рецензії та багато іншого – на сайті britfilm.com.ua.

Місце:
Культурний центр "Кінотеатр "Київ"

Лектори:
Без лектора

Вартість:
50 грн.

Реклама:

Головне сьогодні