Прем’єра документальної історії "Невідомий Артемовський"

16 лютого 2013 року виповнюється 200 років від дня народження славного сина Черкащини, видатного композитора, драматурга, співака, актора Семена Степановича Гулака-Артемовського.

Постать нашого земляка досі не мала відображення на театральній сцені. В рамках підготовки до постановки опери Гулака-Артемовського "Запорожець за Дунаєм", 150-річний ювілей прем’єри якої на сцені імператорського Маріїнського театру так само випадає на 2013 рік, нашим театром було опрацьовано велику кількість історичних документів, матеріалів, спогадів сучасників композитора, епістолярій, документів епохи в яку жив і творив Семен Степанович.

Постать цієї видатної особистості вражає ренесансними масштабами. Адже окрім видатних талантів у сфері музики і театру, Семен Гулак-Артемовський, виявив себе як талановитий художник, талант якого високо цінував Тарас Шевченко, який створював мініатюрні портрети на слоновій кості; інженерно-конструкторські розробки Петербурзького водогону й досі забезпечують жителів Північної Пальміри якісною водою; виданий Російською Академією наук атлас "Статистично-географічна таблиця міст Російської імперії" й досі є неперевершеним документом у галузях географії, історії, статистики, економіки; фітотерапевтична і психотерапевтичні практики, якими Семен Степанович плідно займався протягом останніх років життя в Москві створили з нього живу легенду – праведника, подвижника, цілителя.

А ще не можна не звернути увагу на легенду, за якою в труну Гулака-Артемовського було покладено текст Конституції ідеальної країни, над яким він працював з думкою про нащадків. Не маючи власних дітей він був взірцем моральності і робив вчинки, гуманітарний масштаб яких сьогодні оцінити неможливо: власним коштом видав молитву "Отче наш" на листівках і через поштову систему подарував усім мешканцям Санкт-Петербургу.

Саме цим подробицям життя і творчості нашого земляка й присвячена вистава Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Тараса Шевченка – документальна історія з музикою, піснями і танцями, спроба реконструювати події середини ХІХ сторіччя, створити образи людей, які жили і творили разом з Семеном Степановичем Гулаком-Артемовським.

Малюнок Євгена Скубія

У виставі зайнятий увесь акторський склад театру, оркестр, хор, запрошені з Києва актори – виконавці ролі Тараса Шевченка – Євген Нищук і Петро Панчук, студенти Канівського училища культури і мистецтв – практиканти театру.

За Семена Степановича Гулака-Артемовського діє молодий актор театру Павло Гончаров.

Автор п’єси і режисер-постановник вистави – Сергій Проскурня, який зараз виконує обов’язки художнього керівника театру.

Музичний керівник постановки – Олена Бєлкіна.

Балетмейстер-постановник – Володимир Татарінов.

Художники вистави – Сергій і Наталія Ридванецькі.

У виставі звучать твори Семена Гулака-Артемовського, Михайла Глінки, Дмитра Бортнянського, українські народні пісні.

Прем’єра документальної історії "Невідомий Артемовський" відбудеться 16 лютого 2013 року, о 18:30.

Наш театр мріє про показ цієї вистави у всіх районних центрах Черкащини. Ми переконані, що несподіваний ракурс відтворення потужної постаті великого сина Черкащини буде цікавий сучасникам в усіх регіонах нашої країни.

Для представників ЗМІ:

З питань акредитації на прем’єрі вистави "Невідомий Артемовський" просимо звертатись до менеджерів Агенції культурних ініціатив "Живи в Черкасах" Романа Бурлакова і Ольги Брижань за номерами телефонів: 097 096 46 46 або 095 689 99 05.

E-mail Сергія Проскурні: [email protected]

Реклама:

Головне сьогодні