Кінопоказ: "Все про гроші: фінансова історія світу. Ч. 4–6" Найала Фергюсона

У рамках добірки фільмів на тему "Анатомія фінансової кризи" 13 лютого відбудеться показ фільму "Все про гроші: фінансова історія світу. Ч. 4–6" (США, 2008, 120 хв) Найала Фергюсона.

Історик Найал Фергюсон продовжує наш вступ до анатомії фінансової кризи, тож до вашої уваги завершальні три серії (по 48 хв кожна) його шестисерійного циклу: про історію страхування, нерухомості й іпотеки, та фінансової глобалізації.

Чому мешканці найбезпечніших країн купують найбільше страховок? Яка держава насправді обернулася на першу соціально-орієнтовану в сенсі страхування ризиків і які економічні причини вимусили її вдатися до цього кроку? Що таке "похідні" цінні папери (деривативи), які вигоди вони несуть і чому Уоррен Баффет називає їх "зброєю масового ураження"? Як страхування пов’язане з сучасною кризою, яка розпочалася на ринку нерухомості? Про це та інше оповідає 4-та серія "Ризикована справа", здійснюючи для нас екскурс до історії страхування (в т.ч. пенсійного) від XIX сторіччя до усунення наслідків страшного буревію "Катріна" в США у 2005 році.

5-та серія має назву "Надійний як дім". Це усталене англійське словосполучення в колах фінансистів означає, що немає нічого безпечнішого, аніж давати гроші власникам нерухомості. А якщо власник спроможний лише на оренду житла, але не придбання?.. Проте непохитним є уявлення про те, що приватна власність є засновком демократії і кожна американська сім’я (особливо з нацменшин) має право на власну оселю, що дає зелене світло державній програмі доступного житла та націоналізації супровідних ризиків. Серія висвітлює фінансову історію нерухомості: від фінансового краху англійської аристократії до "механіки" іпотечної кризи в США 2008 року, яка стала початком глобального фінансового потрясіння.

Які можливості та ризики несе фінансова глобалізація? Які основні віхи її поступу та які уроки ми можемо винести з них для сьогодення? 6-та серія, "Від імперії до Кимерики", завершує вступ до анатомії кризи розповідаючи нам про розвиток фінансової глобалізації від часів колонізації Азії Британською Імперією і до Кимерики — сучасного симбіозу Китаю як кредитора та Америки як позичальника. Термін "Кимерика" був уведений в обіг Фергюсоном та співзвучний назві грецької міфологічної вогнедишної потвори Химери — з головою й шиєю лева, тулубом кози та хвостом дракона, — яка разом із тим є символом нездійсненної мрії.

Між серіями та після перегляду ми матимемо нагоду обмінятися думками.

Гарного вечора та приємного перегляду!

Місце:
Кіноклуб Києво-Могилянської академії

Лектори:

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні