Відкриття виставки фоторобіт у техніці oil print "Зсередини"

15 лютого в Музеї сновидінь відбудеться відкриття виставки унікальних фоторобіт, виконаних у техніці oil print.

Цивілізація та технологічний процес, масове виробництво і автоматизація всього на світі набагато полегшує життя середньостатистичного жителя, але у той самий час нівелює роботу майстра, художника, який прагне залишатися вірним класичним принципам свого мистецтва. Маючи вдома власний принтер та цифровий фотоапарат, фотографувати і друкувати світлини тепер може кожен, але це не робить з "кнопкодава" великого творця.

Художники Олексій Буістов та Сергій Єфанов відродили у себе в майстерні старий архаїчний метод друку, який робить кожну фотороботу унікальною, єдиною у своєму роді та числі, тобто сингулярною (від лат. singularis — єдиний особливий). Масляний друк (oil print), техніка друку фотографій, яка з’явилася у кінці ХІХ — початку ХХ ст. основується на несумісних властивостях води і масла. Це спосіб так званого контактного друку, коли фотонегатив щільно прижимається до поверхні спеціально підготовленого "чутливого" паперу, внаслідок чого промені світла, які проходять через негатив формують на поперхні паперу те, з чого художник буде творити кінцевий витвір. Унікальність такого процесу полягає у тому, що роль світла не є кінцевою, як у класичній фотографії. Художник на етапі друку може суттєво змінити характер зображення, яке створило світло, застосовуючи той чи інший спосіб нанесення масляної фарби.

На виставці будуть представлені дві серії робіт: "Дзеркало гри" Олексія Буістова та "З царства Аїда" Сергія Єфанова. Представлені на експозиції серії мають чітко виражену динаміку: "З царства Аїда" прослідковує рух образів і сил, які піднімаються з підземного світу у світ людей. Рух у "Дзеркалі гри" розвивається у горизонтальній площині, проникаючи через тонку дзеркальну поверхню за межі видимої реальності, у Шванкмаєровий простір Задзеркалля. У цьому просторі відкривається парадоксальна можливість, навіть йдучи на перший погляд у різних напрямках, опинитися врешті-решт в одному і тому ж самому місці — в точці сингулярності. Як "паломництво" у світ Аїда, так і досвід візиту в Задзеркалля обертається інтроспективним поглядом, бажаною (або і не дуже) зустріччю зі своїм Внутрішнім Гостем. Шляхи такого паломництва багатогранні. Одного з авторів, Сергія Єфанова, пошук свого Гостя привів до самого центру Європи, в забутий Богом куточок Карпатських гір. Серія "Дзеркало гри" Олексія Буістова, навпаки є продуктом "кабінетного" творіння. Витончена космополітична семантика кривого дзеркала полемізує, але не тяжіє над торжеством Знаку древнього слов’янського лісу. Для глядача спостерігання цих хвилюючих образів — це досвід гри з несвідомим, подоріж автостопом стрічкою Мьобіуса у країні архетипів; чорна скринька, пустота якої невловимо змінює все, що потрапляє в середину.

Години роботи виставки:
вівторок – середа – 17:00–20:00
субота – неділя – 14:00–18:00

Місце:
Музей сновидінь

Лектори:
Буістов Олексій,Єфанов Сергій

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні