Лекція Тамари Гундорової "Транзитна культура: симптоми і травми"

У рамках Книжкового арсеналу триватиме освітній лекторій, який цього року присвячений оновленню поглядів на усталені елементи канону. 29 травня лекцію "Транзитна культура: симптоми і травми" прочитає Тамара Гундорова.

Сучасна література, Чорнобиль, меланхолія, популярна культура і кіч – такі теми нової книжки Тамари Гундорової "Транзитна культура". Мова йде про сучасну літературу і культуру як перехідні після тоталітаризму, колоніалізму, соціалізму (останній також був своєрідною формою колонізації), – утім, не лише про перехід, а й про розриви та мости між різними, часом віддаленими, значеннями та знаками, а також про те, що транзитність є явищем буття, а не часу.

"Травматичне минуле залишається трансгресивно присутнім у сучасності; мстиве, воно переслідує, заволодіває і домінує над теперішнім замість того, щоб забутися. Сучасне зациклене на минулому, не може звільнитися від нього, хворе травматичним минулим. Потрібні особливі зусилля – особливе "пропрацювання" пам’яті з допомогою рефлексій, щоб відірватися від такого травматичного минулого, щоб визволити сучасність і могти оцінювати минуле етично і критично".

Захід відбудеться в залі №2.

Місце:
Мистецький арсенал

Лектори:
Гундорова Тамара

Вартість:
за квитком на фестиваль – 20 грн.

Реклама:

Головне сьогодні