Вечір пам’яті грузинського письменника Нодара Думбадзе

Книгарня "Є" запрошує на зустріч, присвячену грузинському письменнику Нодару Думбадзе. Захід відбудеться 16 липня.

Нодар Думбадзе — грузинський письменник-гуманіст, сценарист, громадський діяч. Народився 14 липня 1928 року в Тбілісі. Після арешту батьків наприкінці 30-х років, ріс у родичів у в селі Хідіставі, розташованому в західній Грузії. Після закінчення середньої школи вступив до Тбіліського університету на економічний факультет. Покинувши працю лаборанта на університетській кафедрі, з 1957 року Нодар Думбадзе переходить цілком на літературну роботу. Працював у журналах "Ціскарі" ("Світанок"), "Ніангі" ("Крокодил"). З 1962 по 1965 рік був співробітником сценарного відділу на кіностудії "Грузія-фільм". Автор сценаріїв дюжини фільмів (зокрема за власними творами). Лауреат ряду літературних премій. Нодар Думбадзе помер 14 вересня 1984 року в Тбілісі.

Автор романів "Я, бабуся, Іліко і Іларіон", "Не бійся, мамо", "Білі стяги", "Закон вічності", повістей та оповідань (серед них "Кров").

Під час зустрічі відбудеться знайомство з творчістю та життям Нодара Думбадзе, читання його творів, показ фільму "Кров" за однойменним оповіданням автора та спілкування з режисером фільму Іриною Правило.

Про фільм "Кров":

Сценарій фільму написаний за мотивами однойменного оповідання відомого грузинського письменника – Нодара Думбадзе. Цей твір автобіографічний. Тому не дивно, що життя, закладене в драматургію, не залишає серце байдужим.

Ця історія про незбагненну силу крові, про її поклик... Головний герой, 11 літній хлопчик Нодар, втрачає батьків і постає перед вибором – жити з бабусею (матір’ю мами) або з дідусем (батьком тата).

Конфлікт щирих, справжніх, люблячих сердець розв’язується природнім шляхом. Шляхом взаємоповаги та захисту права вибору людини – дитини, яка дорослішає у нас на очах...

Фільм входить до трилогії "Моє дитинство". Більше інформації на сайті проекту.

Нагороди:
- Гран-прі Міжнародного фестивалю православного кіно в Батумі "St. Andrew cross" (2011)
- Спеціальний диплом "За виразну кінематографічну мову" 41-го Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість" (2011)
- Учасник 63-го МКФ короткометражних фільмів в м. Монтекатіні (Італія)
- Нагорода майстерні В. Вітера — Медаль Президента Республіки Італія Джорджіо Наполітано за внесок у розвиток кіномистецтва. (2012)

Ірина Правило – молодий український режисер. У 2011 році отримала диплом спеціаліста Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім. І. Карпенка-Карого за спеціальністю "режисура телебачення". Дипломна робота "Кров" — перший за роки незалежності України міжнародний кінопроект "Україна-Грузія". Нагороди: Орден Честі від Президента Грузії Міхеїла Саакашвілі "за внесок у культурну співпрацю між Україною та Грузією".

Місце:
Книгарня "Є" на "Золотих воротах"

Лектори:
Правило Ірина

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні