Майстерня талантів: майстер-клас Лордана Зафрановіча "Кінематограф та політика"

У рамках "Майстерні талантів" МКФ "Молодість 2013" відбудеться майстер-клас хорватського режисера Лордана Зафрановіча "Кінематограф та політика".

Дивіться онлайн-трансляцію майстер-класу на "Платформі".

Легенда югославського кінематографу Лордан Зафрановіч – одна з центральних постатей так званої Празької школи югославських режисерів, до якої також зараховують Еміра Кустуріцу. Автор 80 фільмів, він увійшов в історію кінематографу як творець стрічки "Окупація в 26 епізодах", що 1978 року спровокувала скандал на Каннському фестивалі. Наймасштабніша робота режисера – трилогія про Другу світову війну. "Окупація" – перша її частина. У фільмі Зафрановіч показує понівечене війною місто Дубровнік.

1979 року стрічку номінують на "Золоту пальмову гілку" Каннського кінофестивалю. Під час прем’єри більше сотні поважних гостей покидають залу, коли на екрані демонструють звірства воєнних часів. Вони чекають під Палацем фестивалів, щоб згодом освистати режисера. Одна розгнівана глядачка намагається зупинити показ, піднявшись до проекційної зали. Сам Зафрановіч стверджує, що зображені ним події не лише відбувалися насправді, а й були задокументовані. "Окупація в 26 епізодах" стала останнім на сьогодні хорватським фільмом, який брав участь в конкурсній програмі Каннського МКФ.

В Югославії стрічка пройшла з гучним успіхом. "Падіння Італії" та "Вечірні дзвони" — наступні частини трилогії. Через негативне зображення хорватів у Другій світовій війні, еротичні сцени та політичний контекст вони викликали неабиякий резонанс у країні та вплинули на подальшу долю режисера.

Мова майстер-класу: хорватська, послідовний переклад.

Реєстрація для участі не обов’язкова, але бажана: додаткова інформація, зміни у розкладі та інші новини будуть поширюватись в першу чергу серед зареєстрованих учасників. Кількість місць обмежена.

Місце:
Дім освіти і культури "Майстер Клас"

Лектори:
Зафрановіч Лордан

Вартість:
Безкоштовно

Реклама:

Головне сьогодні