Лекція: "Стародавній Рим. Ступаючи на стежку "раціо"

7 грудня в рамках курсу "Історія світового класичного мистецтва" відбудеться лекція "Стародавній Рим. Ступаючи на стежку "раціо".

Що собою представляє римське мистецтво? Римський геній, настільки явно впізнаваний в іншій області людської діяльності, стає дивовижно невловним, і постає питання – чи існував взагалі стиль в мистецтві, властивий саме Стародавньому Риму? Найбільш очевидне пояснення полягає в тому, що римляни схилялись перед грецьким мистецтвом усіх епох і напрямків. Римське мистецтво як особливе художнє явище стали вивчати лише у ХХ ст., по суті тільки тоді усвідомивши усю його самобутність та неповторність. У витворах древніх римлян, на відміну від греків, переважали символіка та алегорія. Відповідно пластичні образи еллінів поступилися у римлян місцем живописним, у яких панувала ілюзорність простору та форми – не тільки у фресках та мозаїках, але і в рельєфах.

Різьблення, як-от Менада Скопаса чи Ніка Самофракійська, уже не створювались, зате римлянам належать неперевершені скульптурні портрети з винятково точною передачею індивідуальних особливостей обличчя і характеру, а також рельєфи, що достеменно фіксували історичні події. Римський майстер, на відміну від грецького, бачив дійсність у своїй пластичній єдності, більше схилявся до аналізу, розчленування цілого на частини, детального зображення явища. Для римлянина явища сприймались у чітких формах, пізнавати які стало легше, хоч це і призводило до втрати відчуття цілісності світобудови.

Лекція читається російською мовою.

Детальна інформація про оплату та абонементи – на сайті www.culturalproject.org.

Сторінка Культурного Проекту на Facebook

Місце:
Національний заповідник "Софія Київська"

Лектори:
Романова Наталія

Вартість:
200 грн.

Реклама:

Головне сьогодні