Прийом заявок на участь у другому семінарі "Культура 3.0"

Семінар культурної критики та репортажу "Культура 3.0" – освітній міждисциплінарний проект на базі онлайн-журналу Korydor. Семінар передбачає роботу з журналістами та редакторами, які пишуть на культурну тематику. Навчальна програма семінару складається з чотирьох тематичних модулів, а також низки публічних лекцій та круглих столів із залученням ширшої аудиторії.

Уперше семінар проводився у жовтні 2013 – травні 2014 і об’єднав у професійну мережу 15 учасниць і понад 30 лекторів семінару. Результатом проекту стала збірка "Культура 3.0".

Мета проекту "Культура 3.0" – артикулювати розуміння культури як важливого чинника соціального й економічного розвитку, як підґрунтя для вироблення спільних цінностей і стимулювання демократичних перетворень. Семінар покликаний впроваджувати міжнародні стандарти журналістики, підвищувати рівень авторів і редакторів, розвивати платформу професійної комунікації та взаємопідтримки.

Цьогорічний семінар орієнтуватиметься на роботу з регіональними журналістами та редакторами, які разом із запрошеними лекторами вироблятимуть спільне розуміння особливостей критики в часи соціальних зрушень.

Структура семінару:

Модуль 1 "Культурна політика: культура працює для змін" (14-16 листопада 2014)

Як культура може формувати порядок денний політики? Культурний активізм та самоорганізація культурних спільнот, лобіювання інтересів культури у владі. Стратегічне планування і реформування в культурі: європейський досвід. Як реалізовувати політику включення (inclusion policy) через культуру. Варіативність у культурній політиці.

Модуль 2 "Креативна економіка і сталий розвиток" (12-14 грудня 2014)

Культура як чинник економічного розвитку країни. Джерела фінансування в культурі. Реалії креативної економіки в Україні та європейські моделі. Креативні міста: культурні індустрії в сучасному місті, різні типи зайнятості творчих працівників. Шляхи співпраці між креативною економікою та державною політикою.

Модуль 3 "Культурне виробництво: "Що, як і чому" створення культурного продукту" (6-8 лютого 2015)

Менеджмент і кураторство в сучасній культурі, міждисциплінарність у мистецтві, розвиток аудиторій у сучасній культурі, суспільно відповідальне мистецтво. Рівний доступ до культурного продукту.

Модуль 4 "Критика сучасної культури: про чи контра?" (13-15 березня 2015)

Як писати про культуру під час війни? Питання цензури й самоцензури. Роль журналістів і критиків у налагодженні міжрегіонального та міжкультурного порозуміння. Лобіювання змін, фахові стандарти і редакційні політики.

У графіку проведення модулів можливі зміни.

Кожен модуль триватиме 3 дні від п’ятниці до неділі, передбачає лекції ключових практиків, експертів, редакторів і митців, практичні заняття, стаді-тури до інституцій, групові обговорення, презентації учасників, публічні дискусії та круглі столи щодо ключових питань семінару.

Семінар "Культура 3.0" запрошує журналістів-практиків та критиків, які хочуть поглибити свої знання та навички й налагодити нові зв’язки всередині професійної спільноти.

До участі у конкурсі запрошуються журналісти, критики, редактори, які пишуть на теми сучасної культури та мистецтва.

Умови участі:

- досвід роботи зі ЗМІ щонайменше 2 роки,

- вік до 40 років,

- вища освіта,

- знання англійської мови на рівні спілкування і читання.

Пріоритет надається учасникам із регіональних друкованих і електронних ЗМІ.

Робочі зустрічі семінару поводитимуться українською, російською та англійською мовами.

CSM забезпечує проїзд учасників із інших міст (купе/плацкарт), проживання та смачні обіди.

Учасники семінару зобов’язуються відвідувати всі заходи в рамках модулів та виконувати практичні завдання. Організаційний внесок за чотири модулі семінару – 800 грн. Можлива помодульна оплата за домовленістю.

Найкращі тексти учасників та учасниць семінару будуть опубліковані в онлайн-журналі Korydor та партнерських виданнях.

Для участі в семінарі необхідно заповнити аплікаційну форму. Публікації у форматі pdf (до 3х публікацій) надсилаються листом на адресу [email protected] з темою "Культура 3.0" до 18:00 20 жовтня 2014. Заявки та матеріали, надіслані після цієї дати, розглядатися не будуть. Інформацію про запрошених учасників буде оголошено 27 жовтня 2014.

Із питаннями звертайтеся за тел. 044 501 94 61 або [email protected].

Організатор семінару – CSM (Фундація Центр Сучасного Мистецтва). CSMпрацює для підтримки культурних досліджень і критики, розвитку сучасної культури та аудиторії для неї, ініціює освітні проекти, створює простір для експерименту в царині сучасного мистецтва. CSM засновник онлайн-журналу про сучасну культуру Korydor, на базі якого відбувається семінар "Культура 3.0".

Другий семінар культурної критики та репортажу "Культура 3.0" здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.

Реклама:

Головне сьогодні