Музей Ивана Гончара "Творчість свободи: (Р) Еволюційна культура Майдану!"

10 грудня (середа)
19:00 – 20:00
Презентація книги Анастасії Савицької "Fантомная боль #maidan"

До видання увійшли пости у соціальній мережі з листопада 2013 по червень 2014 року, присвячені соціально-політичним зрушенням в України та Революції Гідності.
Авторами проекту стали активні учасники Майдану Анастасія Савицька та Андрій Миргородський, видання вийшло за підтримки волонтера Євромайдану Гліба Лірника. Воно складається із 6 розділів: "Михайлівська площа", "Надто мирний протест", "Перші смерті", "Будь ласка, не треба більше крові", "Посттравматичний синдром", "Фантомний біль".

При оформленні використано фотографії з місця подій. За словами автора, ця книга – "матеріальне втіленні революції, яка сталася у Facebook".

11 грудня (четвер)
18:00 – 20:00
Публічна дискусія "Протестні рухи в Україні: досвід поколінь"
за сприяння Музею шістдесятництва

Події зими 2013—2014 року вкотре в нашій історії поставили перед українським суспільством питання про те, що є свобода, які чинники впливають на усвідомлення несвободи, особистої та політичної, якою є ціна свободи? Саме шістдесятникам свого часу вже довелося віповідати на ці запитання — у кожного із них свій шлях до свободи: через творчість, активну громадянську позицію, участь у політичному житті.

Гостями заходу стануть учасниками українського руху спротиву 1960—1980-х рр. – шістдесятники: поет Іван Драч, публіцист, колишній політв'язень Василь Овсієнко, художник Василь Перевальський, режисер Лесь Танюк, а також представники молодшого покоління "протестантів", зокрема історик Володимир В’ятрович.

Сьогодні з'явилося нове покоління, яке набуло власного досвіду подолання несвободи. Тому на зустрічі поговоримо також про участь молоді різних поколінь в протестних рухах; про те, що об'єднує і що відрізняє молодь шістдесятих і молодь початку ХХІ століття і чим для кожного з учасників зустрічі стали події, які отримали назву "Революція Гідності".

13 грудня (субота)
16:00 – 18:00
Показ фільму іранського режисера Мохаммада Норузівалуджаї "Жовто-блакитний Майдан"

Фільм "Жовто-блакитний Майдан" – вражаючий документ про події, що змінили країну назавжди. Мохаммаду Норузівалуджаї – іранцю, що навчався і працює в Києві, – вдалося створити кіно, яке начебто "побудували" самі люди, учасники Майдану, різного віку, професій та соціального походження, котрих об’єднав Майдан. І вони – чи то з болем, чи то з гумором – розповідають про себе та революцію.

Гострий погляд автора фільму – режисера, оператора, людини – створив своєрідний щоденник, якій заставить вас і сміятися і плакати майже водночас. Цей твір не є "поглядом із боку", то не є "Майдан очима іноземця", навпаки – це розповідь учасника подій, озброєного камерою, то є одкровення небайдужої людини. Бо Україна для Мохаммада – країна, до якої він прикипів, яку полюбив, і де народилась і зростає його донька.
Прекрасна операторська робота дозволяє запам’ятовувати деякі кадри назавжди, а динамічний монтаж та абсолютний "ефект присутності" – не дає ні на мить відірватися від екрану.

14 грудня (неділя)
16:00 – 18:00
Лекція та міні-квест Владислави Осьмак "Різдвяні й новорічні традиції у Києві"
від Відкритого Університету Майдану.

Культуролог Владислава Осьмак розповість про те, якими були різдвяні й новорічні традиції у Києві: про вертеп і могилянських спудеїв, про те, коли і як почали прикрашати різдвяні ялинки, як займалися благодійництвом, що дивились у театрі на Різдво. І ще багато цікавого про стародавні традиції, які, виявляється, продовжують жити і нині. У програмі – міні-квест для дітей і дорослих. І неодмінно – подарунки переможцям!

Реклама:

Головне сьогодні