Катержіна Шеда та Алевтина Кахідзе. Розмова двох художниць

Зустріч відбудеться у форматі розмови Катержини з українською художницею Алевтиною Кахідзе, якій так само близькі концептуальне мистецтво та соціальна тематика.

З цього чесько-українського тандему має неодмінно вийти цікава професійна розмова, де Ви більше дізнаєтесь про те, як сучасне мистецтво формує соціальну взаємодію та впливає на суспільство, а також можете розглянути соціальну проблематику на прикладах міжнародно визнаних мистецьких проектів Катержіни Шеди.

Катержіну Шеду захоплює мінливе суспільство, що втрачає свою первісну ідентичність, або нова архітектура, яка відчужує своїх власних жителів.

Ці речі спонукають її до створення "соціальних ігор", які постають мистецькими проектами в мікро-соціумі та активно залучають його учасників. Це значить, що її зацікавленість не обмежується мистецькими процесами, але вона прагне задіяти саме суспільство, активно використовуючи соціальні моделі, окремих індивідів або громади.

Після завершення гри, переосмислення документації "соціальної гри" стає роботою, через яку Шеда створює динамічну інсталяцію. Так, і в Україну, Катержіна Шеда приїздить на тижневе дослідження, а саме відвідає місто Славутич, де у квітні 2015 представить свій проект для фестивалю кіно та урбанізму "86".

Варто зазначити, що в Україні Катержіна Шеда вже брала участь у Future Generation Art Prize 2010, тож тепер усі охочі матимуть чудову нагоду поспілкуватись та познайомитися з художницею особисто.

Катержіна Шеда (1977, Брно) – відома чеська художниця та перфомерка. Закінчила Академію мистецтв у Празі (2005). Її цікавлять соціальні ігри, які мають на меті вивести учасників із кола стереотипів чи соціальної ізоляції. Свої проекти вона переважно здійснює близько власного помешкання (в сільській місцевості або в передмісті).

А от географія виставок Катержіни Шедої дуже широка: від рідної Чехії до усіх європейських країн та США. Серед найбільш значних - Берлінська Бієннале (2008), Ліонська Бієннале (2009), особиста виставка в знаменитій лондонській галереї Tate Modern. Художниця здобула чимало престижних нагород, наприклад, Премія Їндржіха Халупецького за проект Je to jedno/Все одно (CZ, 2005), Contemporary ArtSociety Award (UK, 2009), Найкрасивіша чеська книга (CZ,2010, 2012), MACRO (IT, 2013).

Алевтина Кахідзе (1973, Жданівка) – українська художниця та перфомерка. Закінчила Академію образотворчого мистецтва та архітектури. Стипендіатка Академії Яна ван Ейка (Маастріхт, Нідерланди), резидент Open House Iaspis (Стокгольм), Центру Сучасного Мистецтва "Уяздовський замок" (Варшава) тощо. Лауреатка премії ім. Казимира Малевича 2012. Співзасновник приватної резиденції для іноземних художників у селі Музичі, що під Києвом. www.alevtinakakhidze.com

Подія відбувається в рамках навчальної програми Культурного Проекту "Крос-культура", метою якої є залучення широкої аудиторії зацікавлених слухачів до вивчення та аналізу культурних процесів сучасності.

Вхід вільний для всіх бажаючих при попередній реєстрації – http://goo.gl/forms/U6QHTXNPBe (кількість місць обмежена)

Місце проведення – Освітня станція 31В1, вул.Пушкінська 31-в-1, Київ

Реклама:

Головне сьогодні