Closer Jazz: Nils Petter Molvaer (EСM, Norway)

Коли заходить мова про скандинавській джаз, ім'я Нільса Петтера Мольвера спливає одним з перших – саме звук його труби привернув увагу аудиторії всього світу до норвезьких джазових експериментів.

Звучить він неповторно. Настільки, наскільки може звучати людина, увібрав у себе неймовірну кількість музики: музичні батьки, курс джазу в консерваторії, робота у фьюжн-групі з елементами фанку Masqualero контрабасиста Арілд Андерсена, захопленість ембієнтом Брайана Іно, дабом Білла Ласвелл, етнічною музикою Середнього Сходу та берлінським мінімал-техно. Так, він входить до числа музикантів, які вважають, що головне в музиці не жанрове визначення, а ритміка, емоції і рух.

Його дебютний альбом «Khmer» випускає культовий ECM, для якого ця подія теж стає певною віхою - вперше в історії лейбла альбом представляв не сесію джазових імпровізацій, наживо записаних в студії, а набір треків, над якими була проведена довга підготовча робота (імпровізація, по думку Нільса, полягає і в обробці звуку теж). У 2002 році Мольвер переходить на інший великий лейбл Universal та електронні танцювальні ритми ще сильніше впиваються в його музику. Він приймає запрошення від гуру берлінського даб-техно Моріца фон Освальда, на кілька днів зупиняється в його домашній студії, де вони у вельми короткі терміни записують їх спільний альбом «1/1» (не без участі Рікардо Вілалобоса, до речі). У 2013 гору проходить ряд концертів тріо у складі Нільса, Моріца і фінського експеріментальщіка Владислава Ділея.

Іноді він виступає і соло. Цього разу в Києві саме така програма. Напевно, цей концепт виступу для Мольвера показовий: меланхолійна скандинавська труба в електронному обрамленні, що занурює кілька сотень відкритих душ в джазово-електронну медитацію.

Це буде в Closer, 19 лютого о 20:00.

Передпродаж: 230 грн., в день концерту – 300 грн.

Купити квиток.

Місце: Closer (вул. Нижньоюрківська, 31), Вартість: 230–300 грн, Організатори: Closer , Closer Jazz

Реклама:

Головне сьогодні