Розмова Артура Клінова з Тетяною Огарковою «В очікуванні війни: партизанські практики в білоруській культурі»

27 березня CSM запрошує на розмову Артура Клінова з Тетяною Огарковою «В очікуванні війни: партизанські практики в білоруській культурі».

Поки в Україні триває війна, Білорусь поволі почала усвідомлювати свою вразливість і незахищеність перед загрозами з боку Росії. На відміну від феномену українського волонтерства – самоорганізованої колективної співпраці, білоруси схильні до індивідуальних форм спротиву і продовжують плекати партизанський міф. Як каже Артур Клінов, партизан – ментальне тіло кожного білоруса. Яку культуру творить підпільна людина? Чи виграє від цієї міфологеми культурна спільнота? Чи потрібно одинакам-інтелектуалам об’єднуватися для колективної протидії? Про це поміркує вголос художник, письменник і редактор журналу «pARTisan» Артур Клінов у діалозі з українською інтелектуалкою, журналісткою і перекладачкою Тетяною Огарковою.

Артур Клінов – художник, письменник, з 2002 року – засновник і головний редактор журналу про сучасну культуру «pARTisan». Автор проектів «Палаци для птахів», «Sweet Straw Life», «Місто Сонця» (за мотивами Томазо Кампанелли). Творець перформативного театру «Partisan's Boutique Transportable». Дебютував у літературі в 2007 році з книжкою «Sonnenstadt der Traume» (Surhkamp Verlag, Berlin), яку згодом переклали польською, шведською й угорською мовами. Автор романів «Шалом. Военный роман», (видавництво «Логвінаў», 2011, шорт-ліст премії Гедройця) і «Склотара» (2013). У 2011 році представляв Білорусь на Венеційській бієнале. Колекціонує білоруський авангард і кітч.

Тетяна Огаркова – дослідниця історії культури та літератури, доктор філософії в галузі літературознавства (PhD), журналістка. Авторка книги «Інший авангард» (фр. мовою, Берн, 2010), редакторка та перекладачка. Викладає історію французької літератури ХІХ та ХХ століть, теорію літератури та історію художнього авангарду в НаУКМА. Авторка серії репортажів про переселенців та мешканців зони АТО.

Місце: Mezzanine (вул. Нижньоюрківська, 31), Лектори: Огаркова Тетяна, Безкоштовно, Організатори: CSM (Фундація «Центр сучасного мистецтва»)

Реклама:

Головне сьогодні