Іршанськ. Рекреація

Першу художню делегацію з "Бірючого" прийме Іршанськ – промислове містечко в Житомирській області, оточене лісами і кар'єрами. Серце і кровоносна система цього поселення – Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат – одне з найпотужніших гірничодобувних підприємств України. Саме за його підтримки відбудеться візит художників.

Прагнення місцевої влади розвивати культурне життя Іршанська й інтегрувати його в національний мистецький простір зустрілося з бажанням організаторів "Бірючого" розширювати географію резиденції та стимулювати культурні процеси в країні, і на цьому перетині народилася ідея проекту "Іршанськ. Рекреація".

В рамках проекту протягом двох тижнів художники-резиденти "Бірючого, відомі сучасні автори, працюватимуть з місцевим контекстом, простором і матеріалом та зроблять свій внесок у локальне культурне середовище у вигляді живопису, монументальних розписів, скульптур, інсталяцій. Експозиційним майданчиком для більшості художніх об'єктів стане територія Санаторію-профілакторію ІГЗК, також буде задіяний міський простір і природні ландшафти.

Куратор Наталія Маценко:

"Проект покликаний сприяти культурній рекреації містечка і регіону в цілому. Стратегічно він передбачає довгострокову взаємодію сторін з інтеграцією в міське середовище, співпрацею з місцевим населенням і має на меті розширення культурного простору та сприяння культурній децентралізації і розвитку малих міст, модернізацію, поступове стирання разючого контрасту та подолання прірви між культурними центрами та "периферією", що існує в нашій країні.

Проект носить експериментальний характер і відкриває великі можливості. Ініціатива Іршанська може в подальшому слугувати прикладом для інших українських містечок, міст і цілих регіонів"

Учасники:

Сергiй Братков – фотограф та художник (Харків, Москва)

Максим Мамсіков - художник (Київ)

Олег Тістол - художник (Київ)

Назар Білик – митець, скульптор, викладач (Київ)

Жанна Кадирова – митець, скульптор (Київ)

Денис Рубан – художник (Київ)

Анна Бекерська – фотограф та кліпмейкер (Запоріжжя)

Мирослав Вайда – митець, працює в жанрах інсталяції, перформансу, відео та живопису (Львів, Київ)

Андрій Зелинський – художник (Київ)

Юрій Єфанов – художник, (Крим, Київ)

Віталій Кохан – художник (живопис, графіка, ленд-арт) (Харків)

Микита Кравцов – художник (Крим, Київ)

Антон Логов – художник (Київ)

Юрій Пікуль - художник (Київ)

Олексій Сай – художник (Київ)

Юрій Соломко - художник (Київ)

Аліна Якубенко - художник (Київ)

Про місто:

Іршанськ — маленьке селище на Житомирщині (60 км від Житомира) з потужним виробництвом. Життя 7000 жителів так чи інакше пов'язане з Іршанським гірничо-збагачувальним комбінатом, який спеціалізується на видобутку та збагаченні ільменітових руд (титанова руда). Це одне з найбільших підприємств цього профілю в Європі.
Свято селища - День Металурга (відзначається в третю неділю липня). Саме в цей день художники разом з місцевими жителями доведуть, що не однією рудою містечко може бути цікавим.

BIRUCHIY Contemporary Art Project

Міжнародний сімпозіум сучасного мистецтва "Бірючій" - провідний форум сучасного мистецтва в Україні. Українська арт-ініціатива початку ХХІ ст. (2006 р.) заснована діячем мистецтва Геннадієм Козубом, меценатом Миколою Барзіоном та художником Володимиром Гулічем. В якості арт-резиденції обрано віддалений від цивілізації Бірючий острів (база відпочинку "Золотий берег")

Проводитися щороку в травні й вересні.

У десяти сезонах "Бірючого" (на весну 2015) взяли участь 132 художники та 8 арт-груп з 8 країн.

Реклама:

Головне сьогодні