Лекція-детектив В'ячеслава Брюховецького «Український вимір Київської духовної академії»

10 вересня відбудеться лекція-детектив від В'ячеслава Брюховецького «Український вимір Київської духовної академії».

Київська духовна академія постала на теренах Києво-Могилянської академії після її закриття російським Синодом вже через два роки – у 1817 році. Закриття КМА і переведення навчального закладу в лоно богословської освіти і науки зовсім не означало цілковитого знищення її багатих потенцій. Значною мірою створена професурою Києво-Могилянської академії, Київська духовна академія продовжила освітню діяльність і через наявність в її надрах глибокої західноєвропейської традиції також швидко набрала статусу одного з найавторитетніших навчальних закладів не тільки тодішньої Росії, а й цілої Центральної і Східної Європи.

Київська духовна академія, як і КМА, працюючи в умовах панування російських уявлень про виключно «православну батьківщину», а фактично поборюючи цю ідеологічну догму, поступово розвернулася лицем до загальноєвропейських і українських національних духовних цінностей. Широкий цивілізаційний вибір сфери наукових досліджень, заглиблення в обшир загальноєвропейських духовних проблем, кращі зразки богословської і філософської спадщини професорів КДА не можуть не вражати своєю глибиною і відкритістю до тогочасного світового культурного поля. Особливо важливим є й те, що, всупереч русифікаторському тиску офіційної ідеології в КДА, саме там зміцнювався корінь сучасної української літератури, і саме там осмислювалося мовне самоусвідомлення нації в діяльності її кращих випускників та професури.

Захід є благодійним – виручені кошти підуть на видання енциклопедії «Київська духовна академія (1819–1924) в іменах». Детальніше про проект.

Відповідно діє система оплати квитків за цінами: 100, 200 та 500 грн. Преференцій чи дискримінацій на основі вартості квитка немає. Все на ваш розсуд. Всього є 100 квитків.

Для бронювання квитків заповніть коротку реєстраційну форму.

Місце: KMArt Yard (вул. Ільїнська, 9), Лектори: Брюховецький В'ячеслав, Вартість: благодійний внесок 100–500 грн

Реклама:

Головне сьогодні