Лекція Мирослава Лаюка «7 життів Нечуя-Левицького»

У видавництві «Основи» з’явилося концептуальне видання класичної повісті «Кайдашева сім’я». Змінюючи насаджені шкільною програмою стереотипи, видавництво презентує лекцію про «невідомого» Івана Нечуя-Левицького у циклі лекцій «7 життів Нечуя-Левицького». 1 грудня о 19:00 лекцію «Що Іван Нечуй-Левицький міг би сказати про мурал на бульварі Лесі Українки, 36-Б?» прочитає письменник і літературознавець Мирослав Лаюк.

Іван Нечуй-Левицький – один із найбільш читаних українських прозаїків. Водночас, про нього часто говорять як про «несучасного» і «вже нецікавого». Насправді, Нечуй – актуальний, його твори – цікаві та корисні для розуміння нашого сьогодення. З нього досі намагаються робити оспівувача селянства, а поміж тим, саме він зафіксував Київ позаминулого століття, з усіма тими вулицями, церквами, ресторанами, чи ненайдетальніше з-поміж своїх сучасників.

Що об’єднує Івана Нечуя-Левицького з Імануїлом Кантом? Чому святкуванні власного 35-ліття літературної діяльності письменник покинув залу у час виголошення вітальних промов? Чи знали ви, що Нечуй 17 років студіював богослов’я, і навчався у «вже не тій Могилянці»? А про те, що він, тонкий знавець музики, який учив розуміти Вагнера одну з перших українських феміністок?

Дитячі травми, дорослі звички і фобії «енциклопедиста українського життя», а також новий погляд на його творчість – у розповіді Мирослава Лаюка.

Концептуальне видання «Кайдашевої сім’ї» Івана Нечуя-Левицького – ще одна новинка альтернативної серії української класики від видавництва «Основи». Заяложена програма, втомлені вчителі, знудьговані учні, загальна атмосфера ненависті та відбувальщини? Насправді у нас хороша література, потрібно тільки дати їй шанс. Наприклад, видати так, щоб класика пасувала образу сучасної молодої людини. Особливість видання – концептуальне оформлення та креативні колажні ілюстрації від художниці Лєри Схємки.

Вхід вільний.

Подія на фейсбук-сторінці.

Місце: Дім освіти та культури «Майстер Клас» (вул. Лаврська, 16a), Лектори: Лаюк Мирослав, Безкоштовно, Організатори: Видавництво "Основи"

Реклама:

Головне сьогодні