Мистецька акція «Будинок Новікова. 1893»

CSM запрошує на мистецьку акцію «Будинок Новікова. 1893» 11 грудня (площа перед входом до метро «Контрактова площа» з вул. Верхній Вал 28/30).

Багато будинків у Києві, які становлять культурну й історичну цінність, нині приватизовані та перебувають у аварійному стані. Недосконалість законодавчої бази дозволяє новим власникам ухилятися від обов’язку зберігати та реставрувати їх. У такий спосіб нові власники свідомо доводять будинки до стану катастрофічної руйнації.

ВІДЕО ДНЯ

Садиба на Верхньому Валу 28/12, обрана для мистецької акції, – лише одна з таких занедбаних пам’яток архітектури, цінність якої не видається важливою ні для власника, ані для держави. Довгі роки обнесена парканом, вона перестала бути помітною також і для більшості перехожих, перетворилася на безіменні напівруїни, зникнення яких одного разу може ніхто не зауважити.

Тим часом будинок Новікова є важливою пам’яткою візуальної та людської історії Києва. Побудований 1893 року, він був важливим торгівельним та культурним осередком Подолу, помешканням великої родини Новікових, які свого часу зробили багато добрих справ для Києва та його мешканців. Будинок був експропрійований під час революції 1917 року та перетворений на комунальні квартири, а його колишні власники доживали життя в напівпідвалах. Надзвичайної краси ліпнина інтер’єрів будинку Новікових пережила революцію, перепланування та війну, але майже повністю знищена за останні роки.

У своєму проекті організатори планували візуально акцентувати загрозу зникнення будинку за допомогою яскравої неонової лінії-перекреслення, а також розповісти мешканцям Києва невідому їм історію садиби, розмістивши інформаційні таблички поруч із будинком.

Всі перипетії з отриманням дозволів на проведення проекту переконують, що будинку сьогодні як ніколи потрібна увага та небайдужість.

Під час зустрічі можна буде отримати поштівки, присвячені будинку Новікова, а також інформаційні мапи-історії про нього.

Автори проекту: Валерія Карпань та Олег Перковський.

Для зворотного зв’язку пишіть на e-mail: [email protected]

Подія на фейсбук-сторінці.

Безкоштовно, Організатори: CSM (Фундація «Центр сучасного мистецтва»)

Реклама:

Головне сьогодні