Відкриття проекту «Фантом Будинку Художника» та проекту Алевтини Кахідзе «Фонтан вітрів»

CSM запрошує на відкриття проекту «Фантом Будинку Художника» та проекту Алевтини Кахідзе «Фонтан вітрів» (Львівська площа, закинутий фонтан поруч із Будинком художника).

Фантом Будинку Художника – це майданчик публічної взаємодії на місці колишнього фонтану на Львівській площі. Нині фонтан – це біла пляма, розрив, що утворився між паркінгом та навколишніми МАФами. Проект указує на парадоксальність подібних об’єктів у місті: вони застигли на межі минулого й майбутнього, втратили свою основну функцію. Їхнє майбутнє залишається невідомим і невирішеним, а минуле – вичерпаним. Так Фантом Будинку Художника обігрує тему пустоти й невизначеності. Створена всередині фонтану конструкція в подальшому слугуватиме місцем для мистецьких інтервенцій та будь-якої іншої публічної взаємодії. Частина «Фантому» – це порожній куб, який пропонує глядачеві замислитися над можливістю його наповнення та запропонувати свої варіанти його використання.

ВІДЕО ДНЯ

Автори проекту «Фантом Будинку Художника»: Поліна Мороз, Галина Сухомудь, Женя Кулеба, Дана Косміна, Артем Шевченко. Першою мистецькою інтервенцією стане «Фонтан вітрів», створений Алевтиною Кахідзе. «Фонтан вітрів» – тимчасове й елегантне рішення щодо колишнього фонтану, який підпорядковується Національній спілці художників України. Але наразі ця організація не має ані волі, ані коштів «оживити» фонтан – ідеї та обіцянки лише проносяться вітром повз нього.

Алевтина Кахідзе вирішила перетворити протяги над чашею фонтану на «Фонтан вітрів»: зламані форсунки фонтану стають постаментами для «муз» сучасного мистецтва – флюгерів, які вказують напрямок вітру. Алегоричні жіночі фігури, які прикрашають будівлю Будинку художника, – символи мистецтвознавства, скульптури, сценографії, живопису, архітектури, графіки та декоративно-прикладного мистецтва, у проекті “Фонтан вітрів” спускаються на землю, аби рухатися разом із вітром. Тут вони уособлюють значно більше сучасних ролей – кураторок, медіа-художників, акціоністок, перформерів, фотографів, дизайнерок, арт-менеджерок, критиків, учителів, колекціонерів, меценаток, грантодавців, глядачів... Між ними також є музи для живописців, графіків, архітекторів, скульпторів, прикладників. Тепер ці персонажі ганятимуть мистецький вітер у Фонтані, аби надихнути його на зміни та оновлення. Під час відкриття пригощатимуть гарячим глінтвейном і пирогами.

Подія на фейсбук-сторінці.

Місце: Центральний будинок художника (вул. Січових стрільців (Артема), 1-5), Безкоштовно, Організатори: CSM (Фундація «Центр сучасного мистецтва»)

Реклама:

Головне сьогодні