«Сім коротких зустрічей»: Анімаційна школа «Київнаукфільму»: аніматор Євген Сивокінь

22 січня відбудеться третій показ у рамках проекту «Сім коротких зустрічей: кінематографічне несвідоме 60-х». В програмі заходу зустріч з аніматором Євгеном Сивоконем та перегляд найбільш промовистих мультфільмів 60-х років.

Хоча перші українські анімаційні роботи були створені ще в 1920-30-х роках В'ячеславом Левандовським та Іполітом Лазарчуком, широко цей жанр був освоєний у 60-х роках. Якраз зусиллями Лазарчука в 1959 році був створений цех художньої мультиплікації на Київнаукфільмі, яка зібрала молодих і талановитих художників.

Першою роботою цеху став мультфільм «Пригоди перця» (1961), який створювався протягом двох років за сюжетами відомого гумористичного журналу. В той час, окрім самого Лазарчука, на студію прийшли працювати такі ентузіасти-новатори, як Євген Сивокінь, Ірина Гурвич, Єфрем Пружанський, Володимир Дахно, Володимир Гончаров, Давид Черкаський. Саме вони сформували стиль і пластичну мову української анімації, в якій були помітні впливи тогочасної східноєвропейської карикатури, західної анімації, а також українського фольклору.

Крім того, українська мультиплікація 60-х років стала легальним полем діяльності для авангардних композиторів. Віталій Годзяцький і Мирослав Скорик написали музику до мінімалістичної збірки дебютів «Камінь на дорозі» (1968), Леонід Грабовський – до екранізації фантастичного оповідання Герберта Уелса «Людина, яка вміла творити дива» (1969). Режисери намагалися вийти за межі розважальності анімаційного жанру, експерементуючи з формою і створюючи притчі та філософські замальовки з життя, майстром яких став Євген Сивокінь.

«Ми в той час були дуже революційно налаштовані і вважали, що Дісней – це архаїка і його треба скинути з пароплава історії (проте водночас ретельно вивчали його технологію, його майстерність). Нас приваблювала західноєвропейська анімація, яка в той час була на піднесенні і переживала справжній бум. Далеке відлуння цього буму доходило й до нас і надихало на революційні експерименти з формою». Євген Сивокінь (Кіно-Театр, №4, 2003)

Подія на фейсбук-сторінці.

Місце: Національний художній музей України (вул. Михайла Грушевського, 6), Вартість: 20 грн, Організатори: Національний центр Олександра Довженка , Національний художній музей України

Реклама:

Головне сьогодні