Public Science: лекція «Жертвуючи пішкою / Шоста партія: математика про шахи»

9 лютого в рамках науково-популярного лекторію Public Science відбудеться чергова зустріч на тему «Історичне протиборство Роберта Фішера і Бориса Спаського в матчі за звання чемпіона світу з шахів (Рейк'явік, 1972 р.)».

Це легендарне шахове протистояння змінило ставлення до шахової стратегії і тактики ведення гри. Так знаменита шоста партія цього протистояння стала загальним ім'ям, переломним моментом в історії шахів. Відмітно так само і те, що це протистояння завжди розглядалося крізь призму протистояння двох наддержав на тлі холодної війни і мало величезне значення в загальноісторичному аспекті. Однак людям недосвідченим досить складно розібратися в хитросплетіннях шахових протистоянь. Саме тому організатори запросили фахівця, здатного пояснити особливості простою мовою. Доповідач – Кукуш Олександр Георгійович, доктор фізико-математичних наук, професор кафедри математичного аналізу механіко-математичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Людина, закохана в математику і сильний шахіст. Автор ряду математичних підручників і упорядник шахових композицій.

На лекції будуть розібрані такі питання:

1. Жертвуючи пішкою (2015) фільм Едварда Цвіга про 11-го чемпіона світу з шахів Роберта Фішера. Одержимість героя Тобі Магуайра.Історичні неточності картини:- після помилки Фішера в 1-й партії матчу з Борисом Спаським (1972) партія тривала ще довго, причому Фішер міг добитися нічиєї;- Спаський аплодував супернику не після переломної 6-ї партії, а після «іспанської» перемоги в 10-й партії;- перші любовні досліди Роберта проходили інакше.

2. Внесок Фішера у розвиток шахів:- успішне протистояння радянській шаховій машині;- значне підвищення гонорарів для провідних шахістів;- шаховий годинник Фішера;- шахи-960, випадкові шахи Фішера.

3. Досягнення Фішера в теорії шахів:- шоста партія;- тріумф слона і тури проти коня і тури у четвертій партії матчу з Таймановим (1971).

4. Два парадоксальні жанри в шаховій композиції - співіснування різних логік:- Dead Reckoning («розрахунок, який свідчить про смерть позиції»): завдання Андрю Буханана;- апостеріорі + парціонний ретроаналіз (AP, PRA): завдання Анрі Рінка і О. Кукуша.

Лекція буде цікава усім любителям шахів, а також людям, які роблять перші шахові кроки.Вартість: 120 грн (умови Простору включені)Попередня реєстрація обов’язкова.

Якщо у вас виникли питання, звертайтесь: [email protected], +380 (63) 964 06 98.

Місце: Креативний простір «Часопис» (вул. Льва Толстого, 3), Вартість: 120 грн, Організатори: Public Science

Реклама:

Головне сьогодні