Лекція Яніни Пруденко «Кібернетика і мистецтво у СРСР. Маргінальні сфери творчості»

18 грудня у Національному художньому музеї України відбулося відкриття виставки «Мистецтво українських шістдесятників. Можливості музею». У експозиції представлені близько 100 живописних і графічних творів з музейних та приватних колекцій, а також добірка архівних матеріалів. Уперше за багато років роботи українських художників-шістдесятників з різних міст України експонуватимуться разом. Ці твори представлені як цілісне мистецьке явище — всупереч тому, що художники працювали у герметичних, майже не сполучених між собою контекстах і за життя не виставлялися поруч.

Освітня організація «Культурний Проект» підготувала в рамках виставки важливу і цікаву освітню складову, що органічно доповнює експозицію з метою ширшого представлення контексту епохи.

14 лютого о 14:00 проходитиме лекція Яніни Пруденко «Кібернетика і мистецтво у СРСР. Маргінальні сфери творчості».

Реєстрація обов'язкова.

«Радянська кібернетика, що народжується в кінці складних для країни 1940-х рр. на території київської Феофанії, довгий час називалася "лженаукою" і тільки після смерті Сталіна починає набирати повномасштабних обертів. Штучний інтелект ЄОМ приваблював у "країні совєтів" все більшу кількість математиків, які хотіли навчити комп'ютер не тільки працювати з великими масивами інформації, але й перекладати з однієї мови на іншу, розпізнавати людську мову, "бачити" об'єкти матеріального світу та навіть створювати мистецтво! Найбільш відомими у СРСР стали експерименти зі створення генеративної музики та поезії, які постійно ставали предметом нищівної критики "ліриків". Існувала також і альтернативна естетична теорія, що досліджувала питання машинної творчості, естетичного сприйняття людиною останньої. Вона, як і саме радянське комп'ютерне мистецтво, лишалася на маргінезі художнього світу СРСР», – Яніна Пруденко.

Місце: Національний художній музей України (вул. Михайла Грушевського, 6), Лектори: Пруденко Яніна, Вартість: 20 грн, Організатори: Культурний Проект , Національний художній музей України

Реклама:

Головне сьогодні