Презентація виставки «Атлас модерності. Мистецька колекція XX і XXI ст.»

2 березня о 19:00 у приміщенні Національного центру театрального мистецтва ім. Л. Курбаса відбудеться публічна презентація виставки «Атлас модерності. Мистецька колекція XX і XXI ст.», що проходила у Музеї мистецтва в м. Лодзь, Польща. Про виставку розповідатиме кураторка музею Йоанна Соколовська. Презентація відбудеться в рамках тривалого дослідницько-мистецького та освітнього проекту «Метод фонду» з критичного (пере)осмислення і прояснення ключових понять культурного і політичного поля «Передмова».

«Атлас модерності. Мистецька колекція XX і XXI ст.» – виставка, в основі якої колекція Музею мистецтва в Лодзі – одного з найстаріших музеїв сучасного мистецтва в Європі, заснованого на базі авангардної міжнародної колекції мистецтва модерну, зібраної групою «a.r.» Тимчасовий показ музейної колекції був спробою побудувати розповідь про добу модерності з погляду сучасності.

Виставка, досліджувала проблеми, які зазвичай пов’язують із тим, що є модерним, а саме: капітал, місто, прогрес, емансипація, автономія, експеримент, революція. Виставка мала на меті, критикуючи та ставлячи під сумнів, проаналізувати ці ідеологічно заряжені та узагальнені поняття, виокремити їхні смисли та оживити їх за допомогою ідіосинкратичних діалектів модерністичного мистецтва і сучасності. Таким чином, критичний погляд постає як умова емансипації, яка так і залишилася незавершеним проектом модерності. Структура виставки задумувалася як колаж творів мистецтва різних періодів, який показує естетичні та мистецькі позиції, що зорганізовані довкола вибраних понять. Спираючись на «Атлас Мнемозіни» Абі Варбурга, такий монтаж стає критичним інструментом дослідження колективної пам’яті модерності.

Мова презентації польська, з перекладом на українську.

Місце: Центр ім. Леся Курбаса (вул. Володимирська 23В), Безкоштовно, Організатори: Метод Фонд

Реклама:

Головне сьогодні