13-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

13-й Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відкриється у Києві 25 березня і триватиме до 1 квітня в Будинку кіно (вул. Саксаганського, 6), у кінотеатрах «Київ» (вул. Велика Васильківська, 19) та «Кінопанорама» (вул. Шота Руставелі, 19).

Тема і центральна кінопрограма фестивалю цього року – «Крізь ілюзії». Це п’ять потужних історій про складний шлях написання Конституції в Зімбабве, про ілюзорність змін у Росії, про двох шерифів з українського села Стара Збур’ївка, мужніх правозахисниць із чеченського Грозного, а також документальний нарис про історію конфліктів в Афганістані, і про те, яе спрощення політиками боротьби «хороших проти поганих» веде до нескінчених воєн і хаосу.

Відкриється Docudays UA справжнім фестивальним хітом «У променях сонця» Віталія Манського про досконале життя в досконалій країні.

Вперше на Docudays UA стартує національний конкурс DOCU/Україна. 12 короткометражок про наше життя сьогодні від молодих українських режисерів.

Окрім того,традиційно на Docudays UA за нагороди змагатимуться у конкурсах, – DOCU/Життя, DOCU/Право і DOCU/Коротко. Кожен конкурс оцінює окремий склад журі. Свого переможця також оберуть студентське журі та глядачі.

Позаконкурсна частина Docudays UA складається із 9 програм: DOCU/Хіти, DOCU/Арт, DOCU/Юність, DOCU/Техно, Подорожні, Проти-дія, Божественна п'ятірка з Данії, True/False.

Уже четвертий рік поспіль під час Docudays UA працюватиме майстерня документального кіно DOCU/Клас, де свої лекції прочитають найвідоміші режисери, продюсери, сценаристи й фотографи. Також з 26 по 31 березня приходьте до Живої бібліотеки. Усі охочі зможуть поспілкуватися з «живими книжками» – людьми проти яких існує упередження у суспільстві.

Спеціальні покази та події:

Цього року фестиваль Docudays UA запрошує відвідати театр свідка. Документальна вистава «Миколаївка» Наталі Ворожбит та Ґеорґа Жено – це «швидкий театр», в якому не грають, а діляться особистим. Театр, що транслює реальність у вигляді конкретної людини й історії. У«Миколаївці» звучать голоси дітей міської школи №3. Дітей, які пережили війну. Вистава пройде 26 березня о 17:00 в приміщенні DOCU/Клас.

Майже рік в Україні тривав конкурс документальний проектів «The Guardian прямує в Україну» від найпливовішого британського видання The Guardian, спільно з Docudays UA та Британською Радою в Україні. Журі вже обрало фіналістів конкурсу, і 31 березня о 15:00 в приміщенні майстерні DOCU/Клас відбудеться пітчинг найкращих проектів. Один переможець отримає ґрант до 5000 британських фунтів, а ще двоє – ґранти від Docudays UA та Британської Ради розміром до 3000 фунтів кожен на виробництво свого фільму. Вхід на пітчинг – вільний.

Фільми проекту The Guardian documentary на Docudays UA представить очільник відділу закупівл та виробництва документального кіно Чарлі Філліпс. Спеціальні покази The Guardian Docs відбудуться в Синій залі Будинку кіно у четвер – 31 березня, о 13:30.

В рамках фестивалю на третьому поверсі Будинку кіно триватиме фотовиставка Міхаіла Фрідмана «Українська мрія», яка відкриється 26 березня о 16:00. Україна перебуває у процесі реформування однієї зі своїх найбільш опресивних інституцій – поліції. Фотопроект Міхаіла Фрідмана досліджує роль жінок у цьому процесі, оскільки саме вони очолюють це амбіційне, майже нездійсненне завдання. За словами фотографа: «Без мрійників і мрійниць не було б і прогресу. Так, мрійники й мрійниці Євромайдану прагнули до Української Мрії. А зараз настав час, коли до цієї мрії прагнуть поліціянтки».

До 30-х роковин Чорнобильської трагедії покажуть фільм «Невидиме місто» латвійського режисера Вієстура Кайріша, який особисто представить стрічку українським глядачам.

Місце: Будинок кіно (вул. Саксаганського, 6), Вартість: 20 грн, Організатори: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA

Реклама:

Головне сьогодні