Виставка «Присутність відсутності, або Теорія катастрофи»

19 травня о 18:00 у фонді Ізоляція відкривається міжнародна виставка «Присутність відсутності, або Теорія катастрофи» (кураторка Кетрін Дрейк, США). Три митці з Албанії, Греції та Туреччини презентують 16 відео-робіт та дві фотосерії, що супроводжуватимуться site-specific інсталяцією Петроса Ефстатіадіса. 21 травня о 13:00 відбудеться кураторська екскурсія виставкою.

Митці Леонард Кілафі, Петрос Ефстатіадіс та Алі Казма походять із Албанії, Греції та Туреччини – країн, які свого часу входили до Османської імперії, але сьогодні обрали цілком різний політичний курс. Охоплюючи різні території Європи, Балкан та Близького Сходу, ці країни відображають стійкі тенденції до інтеграції та дезінтеграції, що виходять за межі штучних політичних конструктів, – реальність, яку сьогодні яскраво демонструє міграційна криза в Європі та конфлікти на Близькому Сході та в Україні.

Виставка резонує з ситуацією в Ізоляції та Україні, що має довгу й складну історію відносин із Османською імперією, та де досі проживає понад 200 000 етнічних греків. Фонд Ізоляція, заснований Любов’ю Михайловою на території колишнього заводу ізоляційних матеріалів у Донецьку, було захоплено 2014 року озброєними представниками так званої «Донецької народної республіки» та вигнано до Києва, як і багатьох інших біженців із Донбасу. Твори мистецтва на території фонду в Донецьку було знищено як «аморальні»: цю культурну тактику застосовують численні режими, які ставлять за мету встановити гегемонію однієї ідентичності та історичного наративу.

Особлива «алхімія» місця – це потужна суміш історії та завоювань, культурної пам’яті та міфології, політики та національної ідентичності, ландшафту та географії, де наративи переможців вписуються у топографію в формі фізичних та ефемерних залишків. Чужі елементи заходять на територію, лишаються там на певний час, і зрештою їхні залишки стають невід’ємною частиною цієї культури, а походження того чи іншого елементу забувається й стирається з колективної свідомості. Відсутність також присутня у людях, відірваних від своїх домівок, як про це пише поет Махмуд Дервіш у вірші У присутності відсутності.

Переміщення людей призводить до ностальгії, а потік мови й культури є рікою, яку неможливо спинити. Бурхливе минуле народів повсякчас проступає крізь тріщини колективного несвідомого, часто у формі екстремізму. Три митці з трьох країн досліджують речі, що стають частиною нашої ідентичності, речі, які ми забираємо з собою, куди б не йшли, і які вертають до своїх витоків, мов метелики, що летять до світла.

Фейсбук-сторінка події.

Місце: Фонд Ізоляція. Платформа культурних ініціатив. (), Безкоштовно, Організатори: Фонд «Ізоляція. Платформа культурних ініціатив»

Реклама:

Головне сьогодні