Лекція Мішеля Кокореффа «Cоціальна незахищеність, расизм і бунт»

Недавні соціальні заворушення у Франції ще раз показали: центральними у французькому суспільстві сьогодні є не лише трудові питання, а й проблема соціальної незахищеності. Вона стосується як мільйонів працівників, незалежно від того, чи є вони членами профспілок, так і ліцеїстів, студентів, не кажучи вже про безробітних. Те, що було названо «інституціоналізація незахищеності», дійсно існує. Це означає, що загрозою стало не тільки виключення людей на край та поза межі суспільства, а й «дестабілізація стабільного», яка загрожує складовим суспільства, побудованого на цінностях соціальної згуртованості, солідарності, перерозподілу. Така соціальна вразливість сприяє росту соціального насильства, яке проявляється, втому числі на роботі, у формі моральних або сексуальних домагань, расизму, антисемітизму, дискримінації, зростанні ісламофобії. Саме на цьому подвійному фронті – соціальному та етно-расовому – сучасні бунти знаходять своє підґрунтя.

Цією лекцією Французький інститут в Україні та Центр візуальної культури розпочинають цикл «Місто – дискримінація, сегрегація, інтеграція – французький досвід», який представляє дану проблему з історичної, соціологічної та демографічної точок зору.

Мішель Кокорефф (1959) – професор факультету соціології Університету «Париж-8 Венсенн-Сен-Дені», заступник директора Центру соціологічних та політичних досліджень Парижа (CRESPPA). Протягом двадцяти років працює над питаннями соціальних та політичних трансформацій бідних кварталів французьких передмість.

Робоча мова – французька з послідовним перекладом на українську.

Місце: Центр візуальної культури (вул. Глибочицька, 44), Безкоштовно, Організатори: Французький інститут в Україні , Центр візуальної культури

Реклама:

Головне сьогодні