Виставка Федора Кричевського «Майстер і Час»

Національний художній музей України представляє ретроспективну виставку творчості Федора Кричевського «Майстер і Час».

Федір Кричевський – засновник національної мистецької школи України. Його творчість яскрава, індивідуальна, сповнена любові до життя і свободи. Характерний стиль у малярстві Кричевського – чіткість форм та виразність ліній, багатство колірної гами. Він був керівником Київського художнього училища, першим ректором Української академії мистецтва, майстром історичної і тематичної картини.

Виставка «Майстер і Час» відкриває маловідомі сторінки життя та творчості митця: архівні матеріали, малярські та графічні твори. На виставці буде представлено загалом близько 200 робіт. До експозиції увійдуть твори як з власних фондів Національного художнього музею, так і з інших музеїв України – Сумського обласного художнього музею імені Никанора Онацького, Харківського художнього музею, Національного музею Тараса Шевченка.

На особливу увагу заслуговують унікальні архівні матеріали, збережені у родині, що близько товаришувала з удовою Федора Кричевського Наталею Павлівною. Для кращого сприйняття та осмислення культурної атмосфери, різних етапів творчості, розуміння складних перипетій мистецької долі художника куратори пропонують експонування архівних матеріалів у вигляді фотоінсталяцій.

Одним з головних акцентів виставки є графічні роботи майстра з приватної збірки та з музейних фондів, які дозволяють побачити процес творчого пошуку, еволюції образних рішень шедеврів майстра (триптих «Життя», «Автопортрет», «Катерина» тощо).

Виставка розгоратиметься у трьох виставкових залах музею на другому поверсі, а також у аванзалі першого поверху.

Місце: Національний художній музей України (вул. Михайла Грушевського, 6), Вартість: 40 грн, Організатори: Національний художній музей України

Реклама:

Головне сьогодні