Виставка Ріка Копсі «Paintscapes»

Знімки Ріка Копсі створені на перетині цифрових технологій і традиційних живописних практик, та об’єднані у цикл під назвою «Paintscapes». Під час свого експерименту автор намагається виявити саму сутність художнього процесу та поєднує фотографію із матеріальною «фарбовою» першоосновою, і при цьому не просто породжує нові художні образи, а й наповнює їх новими значеннями.

На фотографіях, створених у режимі макрозйомки, зафіксовані ділянки живописного полотна. Досліджуючи поверхню застиглих олійних фарб, автор розглядає фарбу як певну субстанцію, відчутну матерію, яка покликана стати в руках художника «живою плоттю» художнього образу. «Макровигляди» живописної поверхні напряму відсилають до значення слова «paintscape» – поєднання англійських слів, що позначають фарбу та місце чи ландшафт. У роботах також присутня безпосередня алюзія на жанр морського пейзажу, і передусім – на творчість славетного британця Вільяма Тернера.

ВІДЕО ДНЯ

«У цьому експерименті мене цікавить взаємодія живописного оригіналу – першоджерела – із образом, який з’являється внаслідок фотозйомки, а також поєднання рукотворного процесу із технологічними можливостями машини. При цьому я спостерігаю результат, де матеріальна субстанція – фарба – створює новий образ, відчутний на емоційному рівні, фактично новий художній твір» – коментує проект Рік Копсі.

Експозиція включає 20 фотографій, що стилістично поєднані контекстом морського пейзажу, а також відеофільм «Ерозія», який у режимі макрозйомки показує процес руйнування фарбового шару, і дає можливість відчути зникнення живопису як такого та усвідомити примарність його існування.

Місце: Port Creative Hub (вул. Набережно-Хрещатицька, 10а), Безкоштовно, Організатори: Port Creative Hub

Реклама:

Головне сьогодні