Олександр Ірванець. "Хвороба Лібенкрафта"

Олександр Ірванець. "Хвороба Лібенкрафта". - Харків, видавництво "Фоліо", 2010.

Олександр Ірванець народився 1961 року. Закінчив Московський Літературний інститут в 1988 році. Перша збірка віршів вийшла 1987 року. Разом з В.Небораком та Ю.Андруховичем 1985 року заснував поетичну групу "Бу-Ба-Бу".

Перший роман "РівнеРовно" побачив світ 2001 року. "Хвороба Лібенкрафта" - другий роман О.Ірванця.

Журналіст видання "Українська правда" Ірина Славінська представляє "Хворобу Лібенкрафта".

"Спочатку хотіла написати про постапокаліптичність цього роману. Потім вирішила назвати це діло "антиутопією". Але зупинилася на вигаданому визначенні "тоталітарний трилер".

Роман нагадав про паніку "свинячий грип-2009", про депресію "лютий-березень-2010" і про безкінечну минулорічну зиму. Якщо коротко, то історія присвячена боротьбі з епідемією невідомої хвороби - хворих убивають просто на вулицях. Причому вбивають прості посполиті громадяни. "Здатися владі" тут виглядає за найкращий можливий вихід, адже влада (до речі, тоталітарна) вбиває хворих не одразу, а спочатку вивозить їх на Острів.[L]

Фрагмент цього роману став найбільш моторошним епізодом із усього читаного останнім часом. За сюжетом актори одного театру збираються на своєрідний "суботник" для того, щоб убивати бродячих собак. Лопатами. Привіт, комп'ютерна гра "Second Life"!

Олександр Ірванець
Ну й дивовижний фінальний меседж: аби бачити, треба закрити очі та дивитися глибше".

Експерт Бі-Бі-Сі Андрій Куликов, телеведучий, - про книгу Олександра Ірванця.

"Нова антиутопія Олександра Ірванця підтверджує його репутацію майстра творення похмурого майбутнього.

Тим, хто читав багато творів братів Стругацьких (чи порівняно недавно дивився "Залюднений острів"), переслідування і знищення людей з червоними цятками на повіках може видатися надто знайомим, а у прокльонах переслідувачів може вчутися волання "Виродки!" Проте ідея вистави, в якій за всіх дійових осіб виголошує режисер, викликає набагато українськіші асоціації, а саме карнавали "Бу-Ба-Бу".

Читаючи роман, я не міг передбачити його закінчення, яке насправді закінченням не стало... Що завадило дійти Країни Водяників?"

Реклама:

Головне сьогодні