Інтимні предмети стали предметом суспільної дискусії

Якщо вірити звіту про стан з дотриманням прав людини у Саудівській Аравії, підготовленим Держдепом США, у Саудівській Аравії дискримінація жінок - велика проблема.

Представниці слабкої статі не можуть їздити у машині, за кермом якої не їхній працедавець чи родич. У цій країні свідчення чоловіка у суді прирівнюється до двох свідчень жінок.

Якщо дама захоче розлучитьсь зі своїм чоловіком, то вона має подати в суді серйозні аргументи для такого свого вчинку, тоді як чоловікові достатньо простого бажання стати знову вільним.

І хоча тепер жінки становлять 58% від загальної чисельності студентів університетів країни, їм не можна вивчати деякі предмети, наприклад, архітектуру.

Та й працевлаштовуватись жінки можуть насправді не всюди і не завжди.

Вони не можуть працювати у сільській місцевості, якщо там немає чоловіка-родича, який надав би їм місце для ночівлі. А на роботі їм часто заборонено спілкуватись з керівництвом чи клієнтом (якщо той чоловік) інакше як телефоном, чи за допомогою відео-конференції, факсу.

Згідно з даними наведеними у звіті, 78% жінок у Саудівській Аравії не працевлаштовані. А в багатьох інституціях робочі місця чоловіків і жінок відділені.

Принижені обурені

У цьому консервативному королівстві продавцями у магазинах білизни найчастіше є чоловіки.

"Те, яким чином продають жіночу білизну в Саудівській Аравії, у будь-якій іншій країні сучасного світу здалося б просто дикістю", - вказує викладачка фінансової справи в жіночому коледжі Дар Хікма в Джадді Рім Асаад

Вона очолює кампанію, яка вимагає замінити продавців у магазинах нижньої білизни з чоловіків на жінок.

"Усе це дуже делікатні питання, - додає Асаад. - Потрібно обговорити розмір і колір, порадитися щодо різних фасонів, і цілком природно, що мало хто зважиться говорити про це з незнайомою людиною, тим більше, з чоловіком. Я на ці теми не говорю навіть із друзями".

Теоретично набрати в магазини нижньої білизни жінок-продавців було б зовсім нескладно. Тим більше, що законодавство дозволяє жінкам працювати у в магазинах, що торгують жіночими товарами (одяг, аксесуари чи білизна). Але саудівське суспільство дуже консервативне, і в країні не звикли до того, щоб жінки працювали.

Представниці ж прекрасної статі соромляться розпитувати продавців про трусики та бюстгальтери.

"Це просто жахливо, коли вони (чоловіки) говорять "я думаю, це тобі буде замале, а це - завелике". Продавець дивиться на тебе оцінюючим поглядом. Це жахливо непристойно, особливо в нас у країні", - обурюється 20-річна студентка Рана Джад.

Хлопці і дівчатка окремо

В магазинах нижньої білизни продавці не можуть знімати мірки, щоб точно визначити необхідний розмір (бо їм заборонено торкатись чужих жінок). Більш того, релігійна поліція забороняє мати в магазинах білизни примірювальні.

Тож якщо жінка хоче примірити трусики або бюстгальтер, вона має спочатку заплатити за нього, а потім шукати громадський туалет, щоб приміряти куплену річ.

Якщо трусики чи бюстгальтер не підходять, жінка може їх спокійно повернути в магазин. Однак для більшості жінок ці процедури настільки принизливі, що вони купують білизну без приміряння. І тільки вдома бачать, що покупка їм не підходить.

Зрештою, і чоловіки-продавці у країні опинились у доволі пікантній ситуації. З одного боку, вони намагаються добре виконувати свою роботу і продати товар, а з іншого - вони мають увесь час бути напоготові, щоб не бовкнути зайвого: тоді у них можуть виникнути великі неприємності.

Рім Ассад. Фото ВВС
"Замінити продавців-чоловіків на жінок цілком реально, і я не розумію, чому ми повинні миритися з такою ситуацією", - каже Рім Асаад.

Кампанія Асаад, яку вона веде в інтернеті через соціальну мережу Facebook, поступово набирає обороти.

Навіть саудівська преса, де домінують чоловіки, починає звертати на неї увагу.

Ситуація тим більше образлива, що в країні вже є необхідне законодавство. У 2006 році саудівський уряд прийняв закон, що дозволяє жінкам працювати.

Однак на практиці цей закон усе ще не застосовується.

Причому ніяких поважних причин офіційні особи не наводять. Одним з можливих пояснень цього факту може бутии те, що використання продавщиць залишить багатьох чоловіків без роботи. А в країні і так 13% чоловіків безробітні.

Крім того, треба рахуватися з впливовими мусульманськими муллами, які вважають, що місце жінки - вдома.

У результаті, саудівське суспільство розділилося на дві частини: тих, хто хоче модернізувати країну, і прихильників збереження старих традицій. Схоже, що зараз консерватори беруть верх, пише ВВС.

Рім Асаад і її прихильники вирішили не чіпати уряд і мусульманські кола, а натомість зосередитися на тиску безпосередньо на магазини.

Вони закликають бойкотувати всі магазини білизни, у яких працюють продавці-чоловіки.

"Зрештою, рішення в наших руках - руках споживачів, - впевнена Рім Асаад. - Тільки ми вирішуємо, купувати чи ні, і така тактика вдарить найболючіше - по кишені".

Як пояснюють прихильники Асаад, чоловікам потрібно дозволити входити в магазини жіночої білизни, але усі продавці в них мають бути тільки жінки.

"Це було б правильно, - каже Рім Асаад. - Це настільки природно, що нижню білизну жінкам мають продавати жінки, що будь-які інші варіанти не повинні навіть розглядатися".

За матеріалами ВВС та 2008 Human Rights Report: Saudi Arabia (U.S. Department of State)

Реклама:

Головне сьогодні