Тест

Третій зайвий. Папа проти

Прибічники лівих та правих релігійних об'єднань не на жарт зіткнулися у притворі Собору Парижської Богоматері. У результаті інцеденту є арештовані і навіть потерпілі.

Сутичку спровокував виразний заклик Всесвітлішого Отця проти застосування контрацепції, що, згідно з його заявою, є одним із найдієвіших збудкинів поширення вірусу СНІДу в цілому світі.

Цікаво, чи цей прецендент зрезонує в Україні?

Впродовж останніх років від імені різних, як правило, не урядових організацій, нашим співвітчизникам наполегливо радять вдаватися до латексової гумки при першій же необхідності.

Більше того, під латентною егідою цього нехитрого винаходу доктора Кондома, Україну відвідали безпрецендентні, як на тепер, Елтон Джон і сер Пол МакКартні, які не які та все ж Квіни, передбачаються очевидно й інші.

Крім того, з телебачення та медій не зникають стурбовані личка молодих українок, що не сприймають своїх коханих без цього незначного додатку, так званої "спеціальної штучки".

Така надокучливість з боку "рятівників" України не тільки дратує, а й подеколи насторожує. Щоправда, здебільшого веселить, бо схиляє до певних асоціацій і додуманих ідей.

За схожого перебігу обставин цілком можна сподіватися, що незабаром презервативи видаватимуть разом із проїзним квитком у транспорті (невеличкий бонус бюджетним коштом), замість решти при купівлі солодкої вати при вході до парку, або ж ті самі стурбовані безпечним майбутнім юнаки і юнки пхатимуть вам його просто в руки посеред вулиці, так як звичнішого інформаційного буклетика, чи строгішої інструкції із застосування може виявитися недостатньо.

На фоні цього можуть також постати і спеціальні курси-тренінги, а також нетрадиційні змагання із спритності у приведення в готовність запобіжного резервуара. Традиції нацюцюрників цілком передбачливо влиються у нові субкультурні утворення, а в суспільній свідомості запанують фобії герметичності.

Цю нав'язливу лінію можна було б продовжити тим, що самих виробників у скорому часі нагородять орденами за заслуги, ну і як це у нас годиться, бронзовий п'єдестал винахіднику або й самому винаходу запроміниться сонячними зайчиками на київських горах.

За іншим сценарієм розвитку подій, заклик Понтифіка підхопить більш ніж десяти мільйонна спільнота українських католиків. Запрацюють церковні та суспільно-релігійні організації.

З протестами у білих футболочках з'являться рум'янощокі вихованці вищих духовних навчальних закладів і активісти чисельних молодіжних християнських організацій. На їхніх траспарантах стрибатимуть гасла: "дідусю, ти молодець"; "порви презерватив - врятуй життя"; "скажи "ні" гумовому лицемірству"...

[L]Тут же буде впроваджено спеціальні програми та публічні лекції із біоетики статевого життя. Усе таємне повноцінно стане явним. По університетських гуртожитках розбіжаться волонтери із просвітницькими намірами.

Духовно прихильні до християнства та намісника Святого Петра вітчизняні дизайнери та модники проголосять гумовий артефакт свідченням знеособлення почуттів, медіумом на шляху знецінення краси та гідності людського тіла.

Цілком очікувано, не обійдеться без модерних театральних постановок та вуличних перформенсів і флеш-мобів.

Не зважаючи на ту чи іншу рецепцію на послання Папи, питання використання чи ні контрацептивних засобів залишиться скоріш за все у площині інтимно-суб'єктивного простору кожного окремого індивіда.

Знавці етикету твердять, що публічна реклама засобів жіночої гігієни (найчастіше прокладок) - це щонайменше не ґречно.

Як тоді відповісти адекватно на повсюдне засилля гумового друга? Еммм...

Заразом нас жахають іншою страшною статистикою. Прогресуюча першість у Європі з поширення синдрому імунодефіциту, стверджують ті ж самі соціальні фонди, припадає саме на Україну.

Не знаю, злякалися ви чи ні, особисто для мене це щось на рівні задурювальних технологій. Важко віриться у жаскі цифри, коли навколо бачиш здорових, білозубих, блискучооких однокурсників, друзів, сусідів, пасажирів у транспорті, братів, сестер... У яких же соціальнх групах смертоносна зараза косить мільйони наших співвітчизників?

На ці та інші такі питання нехай продовжують робити заміри соціологічні агенції. Зрозумілим залишається тільки одне: механічний захист не врятує там, де немає протидії духовної.

Морфологія великих почуттів захисту як такого, зрештою, і не передбачає. Етика кохання опирається на близкості та довірливій взаємності. Інфекція дислокується саме там, де людина в подобі Божій межує із подобою скотською. Напевно, саме це хоче сказати людству Папа.

Автор - Іван Бондар, для УП