Тест

Веселкова Каталонія. Фото

Хто бував в Іспанії, мабуть, помітив, що в цій середземноморській країні існують значні відмінності між її регіонами - автономними областями. Ця різниця полягає передовсім в культурних традиціях та мові.

Наприклад, щоб знайти те, з чим в нас зазвичай асоціюється Іспанія: кориду та фламенко - слід їхати на південь країни в Андалузію. В Каталонії, що у східній Іспанії, фламенко не танцюють. Улюблений танець каталонців - сардана, який можна побачити на центральній площі Барселони. Мешканці Каталонії коридою також не захоплюються. В Барселоні існує єдина арена для боїв з биками, яка розрахована лише для туристів.

У Каталонії люди розмовляють каталанською мовою, яка поруч з іспанською вважається державною в цій автономній області. У південно-східній частині Іспанії, Валенсії, офіційно визнаною є валійська мова як варіант каталанської. Але знання класичної іспанської тут також є обов'язковим.

Поруч із тими культурними та мовними відмінностями, які присутні в Іспанії, є те, що об'єднує усі її автономні області та приваблює сотні тисяч туристів з усього світу: надзвичайна щирість та гостинність іспанського народу, його трепетне ставлення до традицій рідної землі, а також завжди святковий настрій.

Щоб пізнати культурне різноманіття Іспанії, варто прилетіти спершу в столицю Каталонії - Барселону, де на відомому летовищі Прат можна швидко та недорого винайняти майже новий автомобіль із кондиціонером. Без охолоджувача повітря буде важко, бо середземноморський клімат нагадує сауну, особливо в липні та серпні. А пальми, які вас зустрінуть в Барселоні, є звичними рослинами в цих краях.

Сівши в автомобіль, можна вирушити в подорож зі сходу на південь вздовж Середземного моря. Єдине застереження: швидкісна траса з Барселони в напрямку Аліканте платна і коштує приблизно 55 євро. Але не намагайтесь на цьому економити. Якщо поїдете по безкоштовній дорозі - витратите вдвічі більше часу та й в голові може запаморочитись від безкінечних віражів.

У день прильоту в Барселону вирушайте відразу ж в саме серце Каталонії - монастир Монсеррат. І повірте, це не лише католицька сакральна споруда з ХІ століття, а й дивовижні за своєю формою гори, на яких побудований монастир, круглі верхівки яких нагадують людські голови; а також чудовий парк із багатьма стежками та доріжками.

А ще - це казкові краєвиди, які відкриються вам з висоти 750 м, та відчуття польоту, яке охопить вас. Адже ви потрапите понад хмари!

Дивовижний краєвид із гір Монсеррат

Їдучи в напрямку монастиря, здалеку можна побачити незвичайний гірський хребет, який нагадує величезного чудернацького звіра. Гірський ланцюг з'являтиметься то праворуч, то ліворуч від дороги, вилискуючи голим, як зуби тварини, камінням.

Власне і назва Монсеррат перекладається з каталанської як "гірський ланцюг, масив". Але вона звучить дуже милозвучно, тому згодом відобразилась в красивому жіночому імені, відомому у всьому світі завдяки оперній співачці Монсеррат Кабальє.

Монастир Монсеррат

Монастир був заснований монахами-бенедиктинцями майже тисячу років тому. І причиною цьому стала знайдена в печері дерев'яна скульптура Богоматері з малим Ісусом, який сидить в неї на колінах. Її чудотворність полягала в тому, що фігуру спершу не можна було зрушити з місця. А згодом, коли монахи перенесли її в збудовану вище печери церкву, Матір Божа знову поверталась у свою печеру.

У світі ця дивовижна скульптура відома як Чорна Мадонна. Саме так перекладається з каталанської ім'я Моренета, яким називають її місцеві жителі.

Згідно з легендою, дерев'яну фігуру Богородиці з дитям власноруч вирізьбив святий Лука, а привіз її в Каталонію святий Петро. Але проведені дослідження вказують на пізніший час створення скульптури - другу половину VІІ століття.

Згодом Чорну Мадонну було викрадено маврами, представниками мусульманського народу, які в той час проживали на території сучасної Іспанії та Португалії. Але наприкінці ІХ століття скульптура сама повернулася в свою печеру, підтвердивши свою чудодійну силу.

11 вересня 1881 року Папа Римський Леон ХІІ оголосив Мадонну з Монсеррат покровителькою Каталонії. Тому кожен каталонець вважає святим обов'язком хоча б раз на рік помолитися своїй Мадонні. Кажуть, Богородиця особливо прихильно ставиться до дівчат, допомагаючи їм знайти свою долю. У знак подяки за почуті молитви в день свого весілля молоді каталонки обов'язково приносять весільний букет для Чорної Мадонни.

Покровителька Каталонії знаходиться зараз у монастирській церкві вгорі над вівтарем. Піднятись до неї можна сходами, які розташовані з правого боку. Чорна Мадонна з малим Ісусом схована за склом. Залишений отвір лише для кулі, яку вона тримає в правій руці. Куля символізує Землю, яку оберігає Богородиця. До неї торкаються каталонці, просячи в Божої Матері всіх благ для своїх сімей.

Чорна Мадонна - покровителька Каталонії

Іспанські паломники піднімаються в Монсеррат пішки, деякі йдуть від самої Барселони. Але іноземцям це робити не обов'язково. Турист зможе під'їхати машиною до самого монастиря, припаркувавши її на платній стоянці. Також можна скористатися фунікулером, залишивши машину біля підніжжя гори. Якщо ви не плануєте брати машину, тоді можете приїхати сюди екскурсійним автобусом, який їздить з Барселони. Варто лише звернутися в інформаційне бюро для туристів.

З Монсерpат відкриваються казкові краєвиди. Око тішaть ошатні пасма виноградників, що розкинулись десь далеко внизу, скромні каталонські будинки і, звичайно, безмежна синь Середземного моря, яка на горизонті переходить у блакить неба. Над землею може світити сонце, а ви стоятимете серед хмар або ж над ними. І відчуття свободи та наближення до Бога охоплює навіть невіруючих людей.

А ще тут співають ангели! У монастирі існує найдавніший в Європі хор хлопчиків, який виконує гімни - присвяти Богородиці. Щоб почути дивовижний спів дітей, треба бути в Монсеррат у будні дні о 13 год., в неділю о 12 год. або ж з неділі до четверга о 19 год.

На території монастиря розміщений музей, який має художні полотна всесвітньо відомих іспанців Далі та Пікассо.

Якщо в Монсеррат ви приїдете ввечері, то можете заночувати у місцевих двох готелях. До речі, ціни в них навіть нижчі, ніж в Барселоні. А вранці, першими зустрівши схід сонця, бадьорі та оновлені ви зможете продовжити свою захоплюючу подорож по Каталонії, Валенсії, Андалузії... По веселковій Іспанії!

Усі фото автора

Автор - Наталя Цікра, для УП